أسلوب الاستفهام في القرآن الكريم دراسة نحوية دلالية سورة الأعراف أنموذجا
Araf suresi özelinde Kur'ân-ı Kerim'de istifham üslubu –nahiv ve delalet ilmine özgü bir çalışma- / The interrogative method in the Holy Qur'an includes a semantic grammatical study and (Surat al-Aaraf is a modal)
  1. Tez No: 643530
  2. Yazar: KHALEEL MOHAMMED ALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENES ERDİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân-ı Kerim, Araf suresi, Soru, Gramer, Anlam, The Holy Qur'an, Surat Al-A'raf, Interrogation, Grammar, Semantics
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışmada 'Kur'ân-ı Kerim'de İstifham Üslubu Araf Suresi özelinde nahiv ve delalet ilmi verileri bağlamında değerlendirilmiştir. Bu çalışma önsöz, giriş, üç bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Çalışmada öncelikle üslup ve soru kavramlarının tanımı yapılmış, ardından soru edatları, maksatları, i'rabları ve cevap şekillerinden bahsedilmiştir. Ayrıca kendisinde onbir soru edatı zikredilmiş olan Araf suresindeki bu edatların geçtiği ayetler ele alınmıştır. Bu ayetlerdeki soru edatları gramer ve anlam yönünden analiz edilmiştir. Bu soru edatlarının manalarını belirleyen bağlamlar betimsel ve analitik yaklaşıma uygun olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study entitled“The Interrogative Method in the Holy Qur'an includes a semantic grammatical study and Surat Al-Aaraf is a modal.”This study is about studying the interrogative sentences and its methods in the Holy Qur'an Surah“Al-Aaraf”specifically. This study has a an introduction, preface, three chapters and conclusion. It starts with defining the method and interrogation and after that mentioning its tools, purposes, syntax and it's answers. And then showing the verses mentioned in Surat Al-Aaraf that included fifty-one questions, and it's analyses in terms of grammar and semantics, and the role of context in defining their meaning according to the descriptive and analytical approach. And it is concluded with what the study reached to a number of results.