Yöneticilerin paternalist liderlik davranışlarının çalışanların işletme ile ilgili algıları üzerine etkileri: Tekstil sektöründe bir araştırma
The effects of paternalist leadership behaviors of managers on employees business perceptions: A study in the textile industry
- Tez No: 643565
- Danışmanlar: PROF. DR. SELMA KARATEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Temel Liderlik Kavramları, Paternalist Liderlik, Kriz Yönetimi, Güdüleme, Leadership, Basic Leadership Concepts, Paternalist Leadership, Crisis Management, Motivation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmada yöneticilerin paternalist liderlik davranışları ile çalışanların işletme ile ilgili algıları arasında anlamlı bir ilişkinin bulunup bulunmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda Kastamonu'da bulunan CASMONİ Tekstil Anonim Şirketinde çalışan 430 kişiden anket tekniği ile veri toplanmıştır. Toplanan 430 adet anket formundan hatalı ve eksik tespit edilen 7 adet anket formu iptal edilmiş, kalan 423 adet anket formu istatistiksel analizlere tabi tutulmuştur. Çalışma; araştırmanın özellikleri, kuramsal çerçeve, yöntem ve teknikler, araştırmanın bulguları ile tartışma ve yorum bölümlerinden oluşmaktadır. Çalışmanın kuramsal yapısını oluşturmak amacıyla literatür araştırması yapılmıştır. Literatür araştırması kısmında öncelikle liderlik, temel liderlik kavramları, paternalist liderlik, kriz yönetimi ve güdüleme kavramları açıklanmıştır. Sonuçlara ulaşabilmek için güvenilirlik analizi, KMO (Kaiser Mayer Olkin)- analizi, demografik değişkenlere ve hipotezlere ait bulgular analizi, regresyon analizi, tek yönlü anova testi (varyans analizi testi), medeni durum / paternalist liderlik algı düzeyi korelasyonu ile bağımsız t-testi analizi yapılmıştır. Analizler sonucunda: 1. Çalışanların kendileri ilgili görüşleri, çalışanların liderleri ile ilgili görüşleri üzerindeki etkisi pozitif yönde ve anlamlı olduğu, 2. Çalışanların paternalist liderlik algısının onların işletme ile ilgili görüşleri üzerindeki etkisi pozitif yönde ve anlamlı olduğu, 3. Çalışanların medeni durumu, çalışanların liderleri ile ilgili algı düzeylerinde bir farklılık yaratmaktadır ve bu farklılık istatistiksel olarak anlamlı olduğu, 4. Çalışanların eğitim düzeyi, yöneticilerinin paternalist liderlik davranışlarını algılama ortamlarında farklılık yarattığı tespit edilmiştir. Bu çalışma kapsamında; konu ile ilgili daha önce yapılmış araştırmalar, yazılmış kitaplar, makaleler ve tezler ile internet kaynakları incelenmiş, iş hayatında edinilen tecrübelerden de istifade edilerek ulaşılan veriler bilimsel yöntemlerle değerlendirilerek tez haline getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been tried to determine whether there is a meaningful relationship between the paternalist leadership behaviors of managers and the employees' perceptions about the business. In this context, data were collected from 430 people working in CASMONI Textile Corporation in Kastamonu using the survey technique. 7 questionnaires that were found incorrectly and incompletely out of 430 questionnaires collected were canceled, and the remaining 423 questionnaires were subjected to statistical analysis. Work; The features of the research consist of theoretical framework, methods and techniques, findings of the research and discussion and interpretation sections. Literature research has been done in order to form the theoretical structure of the study. In the literature research section, firstly, the concepts of leadership, basic leadership concepts, paternalist leadership, crisis management and motivation are explained. Reliability analysis, KMO (Kaiser Mayer Olkin) -analysis, findings analysis of demographic variables and hypotheses, regression analysis, one-way ANOVA test (variance analysis test), marital status / paternalist leadership perception level correlation and independent t-test analysis to reach the results. has been made. As a result of the analysis: 1. Employees' opinions about themselves, the effect of employees on their opinions about their leaders are positive and meaningful, 2. Employees' perception of paternalistic leadership has a positive and significant effect on their views about the business, 3. The marital status of the employees creates a difference in the perception levels of the employees about their leaders and this difference is statistically significant, 4. It has been determined that the education level of the employees makes a difference in the perception of paternalist leadership behaviors of their managers. This scope of work; The researches, written books, articles and theses and internet resources were examined on the subject before, and the data obtained by benefiting from the experience gained in business life were evaluated with scientific methods and turned into a thesis.