1974 Kıbrıs Barış Harekatında yer alan Vanlı gaziler
  1. Tez No: 480405
  2. Yazar: CEMİL KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULAZİZ KARDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Gaziler, Kıbrıs, Harekât, Stratejik Konum, Enosis, Türkler, Rumlar, Yunanlılar, Veterans, Cyprus, Operation, Strategic Location, Enosis, The Turks, The Rums, The Greeks
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Kıbrıs, jeo-politik konumu, jeo-stratejik önemi, Doğu Akdeniz ve Güney Anadolu kıyı güvenliği açısından olağanüstü bir öneme sahiptir. Bu önemi itibariyle tarih boyunca dünyanın küresel güçleri adeta bir uçak gemisi konumundaki bu adaya sahip olmak için mücadele etmişlerdir. 1571'de Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedilen ada, 1878'de Akdeniz ve Uzakdoğu çıkarlarını güvenceye almak isteyen İngiltere tarafından önce fiili sonra da resmen ilhak edildi. Adanın İngiltere tarafından ilhak edilmesi ile birlikte adada Türk- Rum mücadeleleri de başlamıştır. Rumlar ve onları destekleyen Yunanlıların amacı adayı Enosis düşüncesi doğrultusunda Yunanistan'a bağlamaktır. Enosis'e karşı Kıbrıs Türkleri, Milli Mukavemet Teşkilatını kurarak mücadele vermişlerdir. Kıbrıs sorunun uluslararası boyut kazanması üzerine İngiltere, Yunanistan ve Türkiye'nin garantörlüğünde Bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti kurulmuştur. Ancak Rumların anayasal düzeni ihlal etmesi, Yunanlıların Enosis'i gerçekleştirme çabaları 1974 Kıbrıs Barış Harekâtına zemin hazırladı. Kıbrıs Barış Harekâtı sonucunda adanın yaklaşık üçte biri Türk tarafında kalmış ve adada fiili bir bölünme yaşanmıştır. Bunun sonucunda ise KKTC'nin temeli atıldı. Tez çalışmamızın temel hedefi Kıbrıs Barış Harekâtına katılan gazilerin gözü ile Kıbrıs Barış Harekâtını yeniden değerlendirmek ve onların gözü ile yakın tarihi yeniden yorumlamaktır. Harekâttan sonra ise gazilerin temel sorunlarına ışık tutmak ve bugünkü sorunlarını ilgililerin dikkat çekmektir. Ayrıca harekâta katılan tüm gazilerimizi bilimsel kayıt altına almaktır. Yine gazilerimizin unutulmadığını, unutulmayacaklarını onlara hatırlatmaktır. Tez çalışmamızda Vanlı gazilerin bir kısmı ile mülakat çalışmaları, sözlü görüşmeler yapıldı, Muharip Gaziler Derneği ziyaret edildi. Farklı kaynaklardan Kıbrıs Meselesi araştırıldı, inceleme yöntemleri kullanıldı.
Özet (Çeviri)
Cyprus where is extremely important for the security of East Mediterranean and South Anatolia, geopolitic location of and geo-strategic importance. Due to the importance of this island, all the global Powers of the Earth fight to control it which just seems to them as a precious aircraft carrier. The island, which was conquered by the Great Ottoman Emperor in 1571, was added to land of England in 1878 as operationally and later on legally for such a reason of security of the area of Mediterranean and Middle East. The fight between the Turks and the Rums erupted just after the a annexion of island by the England. The target of the Rums and the Greeks, who is the prior supporter of them, was to unite the island to Greece with the idea of Enosis. The Cypriot (Turks of Cyprus) fought against the Enosis with the National Resistance Movement. Because of the Cyprus problems started to getting bigger and talked as intentionally, Rebuplic of Cyprus was established with the warrant of England, Turkey and Greece. But the violation of Constitutional rules by the Rums and efforts for succeeding of the idea of Enosis by the Greeks provided the appropriate conditions for the Cyprus Peace Operation in 1974. The island was divided into three which one part for Turks of and a actual dichotomy between people started at the end of the Peace Operation. This was the time when KKTC started to established. The aspect of thesis is to look at the Cyprus Peace Operation from the side of Veterans who fought in the Operation and understand the recent history. The lightening of the problems of those Veterabs after the Operation and draw attention to their current problems. Also place the names of the All Veterans who fought in the Operation in the record of history and remind them that they will be never forgetten for what they have done. In the work of thesis, interwiew and meetings were done with the Veterans from the City of Van. We have visited the Association of Combatant Veterans. Different methods were utilized for the research of Cyprus Problem.