Katılım bankalarında sorunlu kredilerin tasfiyesi işlemleri
Participation banks' liquidation transactions of non performing loans
- Tez No: 643601
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAİL OKUYUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Sorunlu Krediler, Katılım Bankacılığı, Tasfiye İşlemleri, İslami Finans, Non Performing Loans, Participation Banking, Liquidation Transactions, Islamic Finans
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslami Bankacılık ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Çalışmada sorunlu kredilerin tasfiyesi için katılım bankalarının uyguladıkları işlemler incelenmiştir. Çalışmanın amacı, katılım bankalarının sorunlu kredileri etkin bir şekilde yönetmek için uygulanan politikaları tanıtmak ve bu politikalar ile sorunlu kredilerin nasıl tasfiye edilebileceğini ortaya koymaktır. Çalışmanın ilk bölümünde İslami finans kavramı ve kuralları incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümde Katılım Bankacılığı ve ürünleri hakkında detaylı bilgi verilmiştir. Ardından sorunlu krediler tanımlanmış, ortaya çıkış sebepleri ve sonuçları detaylı olarak paylaşılmıştır. Sorunlu kredilerin yasal mevzuatı, muhasebesi ve katılım bankalarının sorunlu kredileri hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise, sorunlu kredilerin tasfiye yöntemleri aktarılmıştır. Bu çalışmada, katılım bankalarının sorunlu kredileri yönetme performansı geleneksel bankalar ile karşılaştırılmış ve katılım bankaları için sorunlu kredilerin etkin bir şekilde yönetilmesi ve tasfiyesi için yol gösterici bir kaynak oluşturması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Participation banks' liquidation transactions of non performing loans were examined in this study. The purpose of current study is introduce liquidation policies of non performing loans of participation banks' to effectively manage and reveal liquidation methods. In the first part of the study, Islamic finance concept and rules are examined. In the second part of the study, detailed information about participation banking and products is given. Afterwards, non performing loans those were defined, reasons and results was shared in detailed. Legal regulations and accounting systems informations about non performing loans of participation banks are given. In the last part of the study, liquidation procedures of nonperforming loans were shared. In the study, the performance of participation banks in managing non performing loans is compared with traditional banks and worked to create a guiding resource to effective management to non-performing loans of participation banks.