Sınıf öğretmenlerinin öğrenci direnç davranış algıları ile sınıf içi iletişim becerileri arasındaki ilişki
The relationship between classroom teacher's perceptions of student resistance behaviors and classroom communication skills
- Tez No: 643649
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KAF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Direnç davranış, iletişim becerisi, sınıf öğretmeni, Resistance behavior, communication skill, classroom teacher
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırma sınıf öğretmenlerinin öğrenci direnç davranış algıları ile sınıf içi iletişim becerileri arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. İlişkisel tarama modelinde yürütülen çalışmaya Şırnak ilinin idil ilçesinde görev yapan 242 sınıf öğretmeni katılmış olup iki farklı ölçek kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, 25 maddeden oluşan öğrenci direnç davranış ölçeği (ÖDDÖ) ve 34 maddeden oluşan etkili iletişim becerileri ölçeği (EİBÖ) kullanılmıştır. Veriler Şırnak ilinin İdil ilçesinde görev yapan tesadüfi örnekleme yoluyla belirlenen 242 sınıf öğretmeninden toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde t-testi ve Pearson korelasyon testi kullanılmıştır. Yapılan analiz sonucunda sınıf öğretmenlerinin direnç davranış algılarının ve iletişim becerilerinin yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Sınıf öğretmenlerinin direnç davranış algıları cinsiyetlerine, medeni durumlarına, hizmet-içi eğitim alıp almama durumlarına göre anlamlı farklılık göstermezken mesleki kıdem, öğretmenlik mesleğini seçme durumu, sınıf yönetimi yeterlik algısı ve birleştirilmiş sınıf okutma durumu değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermektedir. Sınıf öğretmenlerinin iletişim becerileri cinsiyet, mesleki kıdem, medeni durum ve hizmet içi eğitim alma durumuna göre anlamlı farklılık göstermez iken çalışılan kurumdan memnun olma durumu, öğretmenlik mesleğini seçme durumu, sınıf yönetimi yeterlik algısı ve birleştirilmiş sınıf okutma durumu değişkenlerine göre istatistiki açıdan anlamlı farklılık göstermektedir. Sınıf öğretmenlerinin direnç davranış algıları ile iletişim becerileri arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is conducted to reveal the relationship between classroom teachers' perceptions of student resistance behavior and classroom communication skills. 242 classroom teachers working in Idil ,district of Şırnak province , participated the study conducted in the relational scanning model and two different scales were used in study. In the study, personal information form, student resistance behavior scale consisting of 25 items and effective communication skills scale (EİBÖ) consisting of 34 items were used as data collection tools. The data were collected from 242 randomly determined classroom teachers working in İdil district of Şırnak province. T-test and Pearson correlation test were used in the analysis of the data obtained. As a result of the analysis, the resistance behavior perceptions and communication skills of the classroom teachers are determined at a high level. Classroom teachers' perceptions of resistance behavior do not differ significantly according to their gender, marital status, and whether they receive in-service training or not, while they differ significantly according to the variables of professional seniority, choosing the teaching profession, classroom management competence perception and combined classroom teaching status. While communication skills of classroom teachers do not differ significantly according to gender, professional seniority, marital status and in-service training status, they show a statistically significant difference according to the variables of satisfaction with the institution they work for, the status of choosing the teaching profession, the perception of classroom management competence, and the combined class schooling status. Consequently, It was determined that there is a significant negative relationship between the resistance behavior perceptions of classroom teachers and their communication skills.