An investigation into the impact of reverse mentoring on teachers' perceptions in an EFL context
İngilizcenin yabancı dil olarak öğretilmesi bağlamında tersine mentorluğun öğretmenlerin algılarına etkisi üzerine bir araştırma
- Tez No: 643648
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU KAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngilizcenin Yabancı Dil Olarak Öğretilmesi, tersine mentorluk, öğretmenlerin algıları, hizmet içi eğitim, mesleki gelişim, English as a Foreign Language (EFL), reverse mentoring, teachers' perceptions, in-service teacher training, professional development
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 247
Özet
Bu çalışma, öğretmenlerin mesleki gelişimine katkı sağlaması beklenen nispeten yeni bir mentorluk biçimi olan Tersine Mentorluğa odaklanmaktadır. Çalışmanın amacı, daha deneyimli ve daha az deneyimli İngilizce öğretmenlerinin Tersine Mentorluk hakkındaki algılarını incelemektir. Çalışma aynı zamanda öğretmenlerin Tersine Mentorluk sürecinde karşılıklı tartıştıkları konu ve sorunları da ele almaktadır. Bu çalışmaya iki çift öğretmen katılmıştır. Her çiftte bir danışan eğitici (kıdemi veya çalışma yılı nispeten fazla olan) ve bir danışman eğitici (kıdemi veya çalışma yılı nispeten az olan) bulunmaktadır. Her iki çiftte de danışan eğitici 25 yıllık deneyime, danışman eğitici de sekiz yıllık deneyime sahipti. Geleneksel mentorluktan farklı olarak, Tersine Mentorluk'ta çalışma yılı nispeten fazla olan öğretmen danışan eğitici, çalışma yılı nispeten az olan öğretmen de danışman eğitici olur. Çalışma, Gaziantep Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu İngilizce hazırlık sınıflarında yürütülen bir vaka çalışmasıdır ve veriler, çalışma öncesi görüşmeler, gözlem formları, mentorluk konferansları, öğretime ilişkin yazılı yansıtıcı açıklamalar ve çalışma sonrası görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Bu çalışmadan elde edilen veriler NVivo 12 Nitel Analiz Yazılımı ve içerik analizi teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular, danışan eğitici ve danışman eğiticilerin çalışma öncesi ve sonrasında Tersine Mentorluk hakkında olumlu algılara sahip olduklarını ortaya koymuştur. Ayrıca, danışan eğitici ve danışman eğiticiler, Tersine Mentorluk sürecinde İngilizce öğretimi ile ilgili farklı konu ve sorunlar üzerinde durmuşlardır. Tersine Mentorluğun, daha deneyimli danışan eğiticiler için, hem öğretim tarzlarını hem de algılarını daha az deneyimli danışman eğiticilerinin öğretim tarzlarıyla karşılaştırma şansına sahip oldukları bir tür yenilenme ve öğrenme süreci olduğu gözlemlenmiştir. Danışman eğitici için bu çalışma, daha deneyimli danışan eğitici meslektaşlarından bazı teknikleri öğrenme ve danışan eğitici meslektaşları için rol model olma şansı sağlamıştır. Çalışma, katılımcı öğretmenler, müfredat yazarları ve araştırmacı için değerli çıkarımlar sağlamıştır. Bu çalışmadan elde edilen bulgular ayrıca, Tersine Mentorluğun okullarda daha deneyimli ve daha az deneyimli öğretmenler arasında mesleki gelişimi kolaylaştırmak için bir hizmet içi eğitim aracı olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on RM, a relatively new form of mentoring, which is supposed to contribute to the professional development of teachers. The purpose of the current study is to investigate the perceptions of more experienced mentees and less experienced mentors about RM in an EFL content. The study also deals with the concerns of the teachers during the RM process. The study was carried out with two pairs. The mentors had eight years' experience, and the mentees had 25 years' experience in both pairs. Unlike traditional mentoring, the less experienced teacher becomes the mentor, and the more experienced teacher becomes the mentee. The study is a case study conducted in English preparatory classes at Gaziantep University School of Foreign Languages, Turkey, and the data were collected through pre-study interviews, observation forms, mentoring conferences, written reflective accounts of teaching, and post-study interviews. The data have been collected through various tools and analyzed by the use of NVivo 12 Qualitative Analysis Software and content analysis techniques. Findings from the study revealed that the participant teachers had positive perceptions about the RM process before and after the study. Additionally, the more experienced mentees and the less experienced mentors provided different concerns as regards the teaching of English during the RM process. For the more experienced mentees, the RM process was seen to be a kind of renewal and learning process through which they also had the chance to compare both their teaching styles and perceptions with their less experienced mentors'. For the less experienced mentors, the study provided a chance to learn some techniques from their more experienced colleagues and to become role models for their more experienced colleagues. The study yielded valuable implications for both the participant teachers, policymakers, and the researcher. The findings also suggest that RM could be employed in schools as an in-service training tool to facilitate professional development among more experienced and less experienced teachers.