ICSID tahkimi ve ICSID tahkiminin kötüye kullanılması bakımından Türkiye örneği
ICSID arbitration and abuse of ICSID arbitration in the light of the example of Turkey
- Tez No: 643684
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT DOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: ICSID Tahkimi, ICSID Tahkiminin Kötüye Kullanmı, Saba Fakes, Libananco Holdings, Cementownia“Nowa Huta”Tahkim Kararları, ICSID Arbitration, Abuse of ICSID, Misuse of ICSID Arbitration, Saba Fakes, Libananco Holdings, Cementownia“Nowa Huta”arbitral awards
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 309
Özet
Tahkim, uyuşmazlığın devlet mahkemeleri dışında tarafların seçtiği hakemler tarafından çözümlenmesi olarak tanımlanabilir. Uyuşmazlıkların hızlı olarak çözüme kavuşturulmasına duyulan ihtiyaç neticesinde uluslararası uyuşmazlıkların tahkim yoluyla çözümlenebilmesi için uluslararası anlaşmalar yapılmış ve“Yatırım Uyuşmazlıklarının Çözümü İçin Uluslararası Merkez”anlamına gelen“International Center for Settlement of Investment Disputes”gibi tahkim kurumları doğmuştur.“Devletler ve Diğer Devlet Vatandaşları Arasındaki Yatırım Uyuşmazlıklarının Çözümlenmesi Hakkında Sözleşme”“Convantion on Settelement of Investment Disputes Between States and National of Other States”yabancı yatırımların korunması amacıyla imzalanan sözleşmelerden olmakla beraber diğer çözüm yollarına nazaran sahip olduğu avantajlar neticesinde dünyada en çok başvurulan tahkim yollarından biri olmuştur. Bu çalışmada önce tahkim konusunda genel bilgiler verilmiş; bu çerçevede tahkimin tanımı, çeşitleri, avantaj ve dezavantajları, tahkimin temel prensipleri, tahkim ve kamu düzeni ilişkisi üzerinde durulmuştur. Sonra; ICSID'in tarihçesi, hukuksal dayanakları, kurumsal yapı ve işleyişi, merkezin yargılama yetkisi, merkez ve tahkime eleştirel bakış altında bu çözüm yolunun dezavantajları ve dezavantajlarına karşı yapılabileceklere değinilmişir. Daha sorda da; Saba Fakes, Libananco Holdings ve Cementownia“Nowa Huta”tahkimleri incelenmiş; davacıların iddiaları, Türkiye Cumhuriyeti'nin savunmaları, hakem heyetlerinin kararları üzerinde durulmuştur. Son bölümde ise; ICSID'in kötüye kullanımı irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Arbitration may be defined as settlement of a dispute by party appointed person/people. As a result of a need for quick resolution of international disputes, international conventions related to settlement of international disputes by arbitration, signed.“International Center for Settlement of Investment Disputes”established as a result of such treaties.“Convention on Settlement of Investment Disputes Between States and National of Other States”is one of the conventions related to protection of foreign investment and it is one of the most applied convention on protection of foreign investment due to its advantages. Our thesis is consist of introduction, four chapters and conclusion. In the first chapter general concept of arbitration will be explained. Definition of arbitration, types, forms and advantages and disadvantages of arbitration will be provided. In the second chapter, history of ICSID, its legal basis, institutional structure, jurisdiction and its advantages and disadvantages will be dealt with critical approach. Saba Fakes, Libananco Holdings, Cementownia“Nowa Huta”arbitrations will be reviewed. Claims and allegations of claimants, replays of Republic of Turkey and arbitral awards will be examined in the third chapter. In the Last chapter, abuse of ICSID will be studied. We will make evaluation on protection mechanisms against the misuse of ICSID arbitration and will comment on problems and propose solutions, in the conclusion.