Sadık Yalsızuçanlar'ın öykülerinde tasavvuf
Sufism in Sadık Yalsızuçanlar's stories
- Tez No: 501560
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLÜFER İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Edebiyat, Sadık Yalsızuçanlar, Öykü, Sufism, Literature, Sadık Yalsızuçanlar, Story
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Tasavvuf, insan ruhunu ahlaken yükseltmeyi hedefleyen bir düşünce sistemidir. Söze dökülmesi zor olan tasavvufi halin, değişik hal ve seviyede yaşanmasından dolayı birçok tanımı ve çeşidi vardır. Hz. Peygamber'den sonra ortaya çıkan veİslamiyet'in bâtıni yönünüoluşturan tasavvuf düşüncesi,Türklerin yaşantısıyla sanatını, İslamiyet'i kabul ettiği ilk yıllardan itibaren etkiler. Tasavvufi düşünce edebiyatta önce şiirde son yıllarda ise roman ve öyküde işlenir. Sadık Yalsızuçanlar, hemen hemen tüm eserlerinde tasavvuf düşüncesine yer veren günümüz yazarlarındandır. Öykü, roman, masal ve öykü derlemeleri gibi birçok türde eseryazan Yalsızuçanlar'ınöykülerinde, tasavvufi düşünce ve bu düşüncenin temel gayesi olan manevi olgunlaşma ana temayı oluşturur.“Sadık Yalsızuçanlar'ın Öykülerinde Tasavvuf”isimli çalışmanın giriş bölümünde tasavvuf genel hatlarıyla incelenmiş, tasavvufun Türkler arasında yayılması sürecine ve Türk kültüründekietkilerine değinilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde Türk Edebiyatının tasavvufla ilişkisi üzerinde durulmuş ve ikinci bölümde önce tasavvufun Sadık Yalsızuçanlar'ın sanat anlayışına etkisi hakkında bilgi verilmiş, sonrasında bu çalışmanın asıl amacını oluşturan yazarın öykülerindeki tasavvufi unsurlar tespit ve tahlil edilmiştir. Sonuç bölümünde ise tasavvufi düşüncenin öykülerin yapı, dil ve temasına etkileri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sufism is a system of thought that aims to raise the human spirit morally. There are many definitions and types of Sufism that is difficult to verbalize because it is experienced in a different state and level. Emerging after the Prophet and constituting the esoteric side of Islam, Sufism influences the life and the art of the Turks from the first years of acceptance of Islam. In literature, Sufism is first studied in poetry and afterwards in novels and stories in recent years. Sadık Yalsızuçanlar is a contemporary writer who has included Sufi thought in almost all his works. In the stories of Yalsızuçanlar, whose works include stories, novels, essays, tales and compilations of stories, Sufi thought and spiritual maturation, the main object of this thought, are the main themes. In the introduction part of the work“Sufism in Sadık Yalsızuçanlar's Stories”, Sufism was examined in general terms and the spread process of Sufism among the Turks and its effects on Turkish culture were mentioned. In the first part of the study, the relation between Turkish literature and Sufism was emphasized and in the second part, the effect of Sufism on Sadık Yalsızuçanlar's understanding of art was mentioned, and then the Sufi elements in the story of the author constituting the main purpose of this work were identified and analysed. In the conclusion part, the effects of Sufi thought on the structure, language and theme of the stories were evaluated.