Maddi olmayan iktisadi kıymetlerin transfer fiyatlandırması
Transfer pricing of intangibles
  1. Tez No: 643740
  2. Yazar: HASAN İKBAL ATASOY
  3. Danışmanlar: PROF. FUNDA BAŞARAN YAVAŞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Çok Uluslu İşletmeler, Globalleşme, OECD, Matrah Aşındırma ve Kar Kaydırma, Maddi Olmayan İktisadi Kıymetlerin Sahipliği ve Transferi, Maliyet Katılım Anlaşmaları, Fonksiyonel Analiz, DEMPE Konsepti, Risk Üzerinde Kontrol, Transfer Fiyatlandırması Metotları, Kar Bölüşüm Metodu, Kalan Kar Analizi, İskontolanmış Nakit Akımları Yöntemi, Multinational Enterprises, OECD, Base Erosion and Profit Shifting (BEPS), Arm's Length Principle, Comparability, Intangible Ownership, Cost Contribution Arrangements, Functional Analysis, DEMPE Concept, Control over Risk, Transfer Pricing Methods, Transactional Profit Split Method, Residual Analysis, Discounted Cash Flow Method
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
İçinde yaşadığımız dünya iki önemli paradigma değişikliğine tanıklık etmektedir. Birincisi tedarik zinciri konseptinin globalleşmesiyle ilgili olup işletmelerin araştırma ve geliştirme, üretim, dağıtım ve servis sağlama gibi fonksiyonları uluslararası nitelik kazanmıştır. Diğer önemli değişiklik ise endüstriyel ekonomiden bilgi ekonomisine geçişle ilgilidir. Bunun bir yansıması olarak bilgiye ve entelektüel uğraşıya dayalı ürünler ve kıymetlerin kas gücüyle ortaya çıkan varlıklardan ve ürünlerden daha değerli hale geldiği söylenebilir. Bu bağlamda markalar, patentler, telif hakları, endüstriyel tasarımlar, teknik bilgi, ilgili kamu otoriteleri tarafından verilmiş lisanslar ve diğer maddi olmayan iktisadi kıymetler ifade ettikleri değerler bakımından hem ticaretin hem de hukukun önemli konuları arasında yerlerini almışlardır. Bu açıklamalar ışığında ilgili kıymetlerin çok uluslu işletmeler bünyesinde kontrollü işlemlere konu olması, bu kıymetlerin transferlerinin ve kullanımlarının fiyatlandırılması ile bunlarla bağlantılı uluslararası vergi alanında ortaya çıkan sonuçlar bu çalışmanın ana konusunu oluşturmaktadır. BEPS Eylem Planı, emsallere uygunluk ilkesi, karşılaştırılabilirlik analizi, maliyet katılım anlaşmaları, maddi olmayan iktisadi kıymetin sahipliği, ilgili kıymetlerin geliştirilmesi, değerlerinin artırılması, devamlılığının sağlanması, korunması ve kullanılması merkezli işlev analizi ile transfer fiyatlandırması metotları incelenen konular arasındadır.
Özet (Çeviri)
The world we live in today witnesses two radical changes. The first is associated with the notion of supply chains. With cross-border business activities, the supply chain concept is globalized. Research and development, manufacturing, distribution, and service-providing functions of business have moved beyond merely domestic boundaries. The other is as to a transformation from the industrial revolution to the knowledge economy. As a result, intangibles, for example, a patent caused by one's knowledge and intellectual efforts, have become more valuable than non-intangibles, such as assets created by muscle power. In other words, it is no longer case that the product of muscle is of more value than the product of the mind. Trademarks, patents, copyrights, industrial designs, know-how, licenses, and other intangibles, as valuable income generators, have become prominence subjects of trade and law. In this regard, this study focuses on transfer pricing aspects of intangibles, covering inter alia the OECD's BEPS project, the arm's length principle, comparability analysis, cost contribution arrangement, intangible ownership, transfer of intangibles, the application of transfer pricing methods pursuant to the analytical framework provided in the OECD Transfer Pricing Guidelines as well as functional analysis centered around development, enhancement, maintenance, protection and exploitation (DEMPE) of intangibles.