İsrâ sûresi bağlamında ahlâkî esaslar
In the context of the isrâ sûresi moral principles
- Tez No: 643800
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân-ı Kerim, ahlâk, İsrâ süresi, insan, toplum, ihsan, takva, ilim, İsraf, The Holy Quran, morals, al-Isra, human, being, society, benevo-lence, taqva, knowledge, extravagance
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
ÖZET: Bu çalışmada, Yüce Allah'ın insanlara hidayet ve yol gösterici olarak gön-dermiş olduğu Kutsal Kitabı Kur'ân-ı Kerim'in 17. sûresi olan, İsrâ süresinde ahlâkî esaslar incelenmiştir. İsrâ sûresi insana ahlâkî olgunluk kazandıracak nitelikte me-sajların toplu olarak gönderildiği bir süredir. Bu özelliği bakımından günümüzde ve gelecekte birey, aile ve toplumun huzurunu, mutluluğunu sağlayacak olan ahlâk esasları insanlığa ışık tutacak niteliktedir. Kur'ân-ı Kerim'in bütününde bu esaslar mevcut olmakla birlikte bazı sürelerinde belli konular yoğun bir şekilde işlenmiştir. İsrâ sûresi de bu özellikte bir sûredir. Çalışmada İsrâ sûresinde ayetlerde geçen ahlâkî esaslar belirlenerek maddeler halinde tasnif edilmiştir. Çalışma İsrâ sûresi ile sınırlı olmakla birlikte Kur'ân'ın genelinde konu ile ilgili örnek teşkil eden ayetlerle pekiştirilmiştir. Çalışmada günümüzde birey, aile ve toplumun huzur ve barış içeri-sinde yaşamalarını sağlayacak olan sevgi ve saygı temelli ahlâkî esasların bilinmesi, özümsenmesi amaçlanmıştır. Dolayısı ile birey, aile ve toplumlarda meydana gelen şiddet, zulüm ve kötü davranışların Kur'ân-ı Kerim'deki bu ilahî esaslar ile çözüme kavuşabileceğinin bilinmesidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRAC In this study, the moral principles mentioned in surah al-Isra, the 17 thchap-ter of the Holy Quran sent for people by Allah the Almighty as being the right way and a guiding light, were examined. Al-Isra is a surah, messsages of which sent col-lectively have the characteristics that contribute moral maturity for human beings. With this aspect, the moral principles which will enable tranquility and welfare of the individuals, families and societies have the features that can shed light on hu-man beings today and in the future. While these principles exist in the Holy Quran as a whole, some specific matters are handled intensely in some surahs of it.The moral principles mentioned in verses of al-Isra. The study, withoud being resticted to al-Isra, was enhanced throughout the holy Quran with verses that set examples relating to this subject. The aim of this study is to know and internalize affection and respect based moral principles which enable indiwiduals, families and the who-le contemporary society with peaceful and tranquil lives. Hence, it is known that the violence, cruelty and misdeeds taking place in the surroundings of the all human beings and communities can be solved by means of these divine principles.