Güneş ışınımının renksel özelliklerinin fotovoltaik enerji üretimine etkileri
The effects of the solar beam color characteristics to the photovoltai̇c energy producti̇on
  1. Tez No: 643826
  2. Yazar: SERKAN ARKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZIM İMAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Fotovoltaik enerji, Foton, Dalga boyu, Photovoltaic energy, Photon, Wavelength
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
GÜNEŞ IŞINIMININ RENKSEL ÖZELLİKLERİNİN FOTOVOLTAİK ENERJİ ÜRETİMİNE ETKİLERİ Dünyanın enerji sağlayıcısı olan Güneş, bizler için direkt ya da endirekt olarak birçok enerji türünün asıl kaynağı olmaktadır. Güneş enerjisi bu faydalarına ilaveten yaklaşık 20-30 yıldır elektrik enerji üretiminde de bir kaynak olarak karşımıza çıkmaktadır. Fotovoltaik panellerle gerçekleştirilen bu elektrik enerjisi üretim teknolojisi, gerek panellerin enerji verimliliğindeki artış gerekse maliyetlerindeki ucuzlama ile son yıllarda yaygınlaşma eğilimine girmiştir. Bu çalışmada, fotovoltaik panellerde enerji üretim esasları incelenerek, güneş ışınımının fiziksel parametrelerinin elektrik enerjisi üretimine etkileri ele alınmıştır. Güneş ışınımının fiziksel parametreleri olarak, ışınım şiddetinin yanı sıra, renksel özelliklerinin de ele alındığı bir çalışma yürütülmüş ve elde edilen veriler açıklanmıştır. Maviye yakın renksel dalga boylarında ışınımsal enerji oranındaki artışa rağmen fotovoltaik enerji üretiminin daha az olmasının, fotovoltaik panellerin daha az ışık akısına maruz kalmasından kaynaklandığı açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF THE SOLAR BEAM COLOR CHARACTERİSTİCS TO THE PHOTOVOLTAİC ENERGY PRODUCTİON The energy supplier of the world, the Sun, is the main source of many types of energy directly or indirectly for us. In addition to these benefits, solar energy has been a source of electricity for about 20-30 years. This electrical energy production technology, which is realized with photovoltaic panels, has become more widespread in recent years both the increase in energy efficiency of the panels and fall of the cost. In this study, the effects of physical parameters of solar radiation on electrical energy production are investigated by examining the principles of energy production in photovoltaic panels. As the physical parameters of solar radiation, a study was conducted in which the color properties of the radiation as well as the radiation intensity were handled and the data obtained were explained. Despite the increase in the radiative energy ratio in the color wavelengths close to blue, it was explained that less photovoltaic energy production was caused by less light flux of the photovoltaic panels.