Regulatory mechanism for oligopolies
Oligopoller için regulasyon mekanizmaları
- Tez No: 64385
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH KORAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Regülasyon, tekel, mekanizma dizaynı, tahrifat, öğrenme, eksik enformasyon, ilksel sanı, sosyal refah, tarife, müzakere kabul etmezlik, hiyerarşi. ıı, Regulation, monopoly, mechanism design, corruption, learning, incom plete information, prior belief, social welfare, tariff, renegotiation-proofness, hierar chy
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Öz OLİGOPOLLER İÇİN REGÜLASYON MEKANİZMALARI ismail Sağlam Ekonomi Doktora Tezi Tez Yöneticisi: Profesör Semih Koray Eylül 1997 Bu araştırma regülasyon mekanizmalarını oligopolistik bir çerçevede incelemek tedir. Giriş bölümünden sonra ikinci bölüm, regülasyonda Bayesvari insentif teoriyi muhtelif açılardan eleştirmektedir, ilk makale regülatörün regüle edilen kişinin özel enformasyonu hakkındaki ilksel sanılarının kamu tarafından gözlemlenemediği durumlarda, Baron ve Myerson'un (1982) maliyeti bilinmeyen bir tekel firmayı regüle eden modelinin regülatör tarafından nasıl tahrif edilebileceğini ve öğrenmenin bu mekanizma çerçevesindeki etkisini incelemektedir. 1. makaledeki bulgular, 2. makale de Guesnerie ve Laffont'un (1984) genelleştirilmiş regülasyon modeline genişletilmek tedir. 3. makale ise dinamik tekel regülasyon mekanizmalarında etkinlik ve tekrar müzakere kabul etmezlik arasında görülen ikileme dikkat çekmektedir. Üçüncü bölüm (4., 5., 6. ve 7. makaleler) 'insentif teorinin bazı uygulamalarını ihtiva etmektedir. 4. makale, asimetrik enformasyon durumu altında tekel regülasyonunu yerli mal ile ithal malının ayırdedilemediği bir açık ekonomi için incelemektedir. 5. makale, benzeri bir açık ekonomi regülasyon problemini yerli mal ile ithal malının kısmen farklı olduğu bir durumda ele almaktadır. 6. makale tekel regülasyonuna firma yöneticilerinin de menfaatlarini göz önünde tutan hiyerarşik bir yaklaşım getirmektedir. Son olarak, 7. makalede Baron ve Myerson'un (1982) tekel regülasyon modeli Cournotik bir oligopolistik pazara genelleştirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Abstract REGULATORY MECHANISMS FOR OLIGOPOLIES Ismail Sağlam Ph.D. Thesis in Economics Supervisor: Professor Semih Koray September 1997 This dissertation examines regulatory mechanisms in an oligopolistic context. Af ter the introductory Part 1, Part 2 criticizes the Bayesian incentive theory in regu lation from several aspects. Chapters 1 and 2 provide some implications of relaxing the commonly known prior belief assumption in Bayesian mechanisms. Chapter 1 examines corruption and learning in Baron and Myerson's (1982) model of reg ulation when the prior belief of the regulator about the private parameter of the regulated monopolistic firm is unaccountable to the public. The results of Chapter 1 are generalized to the case of a generalized regulation model of Guesnerie and Laf- font (1984) in Chapter 2. Chapter 3 discusses the tradeoff between efficiency and renegotiation-proofness in dynamic monopoly regulation mechanisms. Part 3 con tains some applications of incentive theory. Chapter 4 examines monopoly regulation under asymmetric information in an open economy where the domestically produced good is a perfect substitute of the imported good. Chapter 5 considers a similar open economy regulation problem for the case where the domestic and imported products are imperfect substitutes of each other. Chapter 6 provides a hierarchical framework to monopoly regulation which includes the incentives of the managers, as well. Fi nally, in Chapter 7 the monopoly regulation model of Baron and Myerson (1982) is extended to a Cournotic oligopoly.