Fetuslarda pleksus brakialisin gelişimi, anatomisi ve varyasyonları
Development, anatomy and vari̇ati̇ons of plexus brachi̇ali̇s in fetus
- Tez No: 643910
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM SEÇER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Pleksus brakialis, anatomi, varyasyon, fetus, Plexus Brachialis, fetus, anatomy, variationAuthor: Alparslan KIRIK, MDCounsellor: H. İbrahim SEÇER, Assoc. Prof
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Fetuslarda Pleksus Brakialisin Gelişimi, Anatomisi ve Varyasyonları,Pleksus brakialis; karmaşık yapısı, komşu yapılarla ilişkisi ve bulunduğu bölgenin anatomik yapısı itibariyle dikkat edilmesi gereken yapıdır. Bu nedenle pleksus brakialis anatomisi ve olası varyasyonlarının bilinmesi boyun, omuz ve aksiller bölgeye yapılacak cerrahi girişimlerde büyük fayda sağlar.Özellikle yenidoğanlarda pleksus brakialis yaralanmalarında cerrahi yapılması gerekliliğinin değerlendirilmesi, yapılacak cerrahinin zamanı, lezyon türlerine göre yaklaşım yolları ve yenidoğanlarda pleksus brakialis anatomisi ve varyasyonları hakkında fikir verecek bir çalışma olması nedeni ile bu çalışmayı planladık.Bu amaçla 11 adet fetus kadavrasında 20 adet pleksus brakialise anatomik mikrodiseksiyon uygulandı. Bu çalışmada diseksiyon sırasında pleksus brakialisin normal anatomik oluşumu, dallanmaları ve varyasyonları gözden geçirildi. Pleksusa ait morfometrik ölçümler yapıldı.Bu çalışmada pleksus brakialisde varyasyon oranının küçümsenmeyecek bir oranda olduğu görülmektedir. Varyasyonlu dalların yaralanma ihtimali fazla olduğundan bu bölgenin cerrahisinde pleksus brakialisin anatomik varyasyonlarının bilinmesi önemlidir.Sonuç olarak; yenidoğanlarda ve diğer yaş gruplarında, bu bölgenin cerrahisinde pleksus brakialisin anatomisi iyi bilinmelidir ve varyasyonları da cerrahi sırasında akılda tutulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Development, Anatomy and Variations of Plexus Brachialis in Fetus,Plexus brachialis, with its complex structure, relation with the neighbouring tissues and the anatomy of the region where it is placed deserves attention. Hence, the knowledge of anatomy and probable variations are important in surgery of neck, shoulder and axilla.This study was planned to enlight the necessity, timing and approach of surgical intervention regarding the injury site and type for infantile plexus brachialis injuries.On 11 fetus cadavers 20 plexus brachialis were dissected microscopically. Branching pattern and variations were explored and morphometric calculations were performed.Plexus brachialis variation ratio was found not to be despised. Since the risk of injury for variated branches are higher, knowing the anatomic variations are important in plexus brachialis surgery.In conclusion in both infants and other age groups for the surgery of this region plexus brachialis anatomy and variations are of great importance during surgical intervention.