The Roots of Turkish liberalism
Türk liberalizminin kökleri
  1. Tez No: 64392
  2. Yazar: AZİZ TUNCER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET EVİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Liberalizmi, Tarih, Turkish Liberalism, History
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET TURK LİBERALİZMİNİN KÖKLERİ Aziz Tuncer Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet Evin Ocak, 1997 Bu tez 1875-1918 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğundaki liberalizm üzerine siyasal-tarihsel bir çalışmadır. 1876 Kanuni Esasi içindeki liberal prensiplere dayanılarak bir liberal adım olarak anlatılmıştır. Kanun-i Esasinin bir yıl sonra yürürlükten kaldırmasıyla 1908 'e kadar liberal muhalefetin en güçlü talebi olması vurgulanmıştır. Bu arada Osmanlı liberalizmindeki güçlü devlet anlayışının vazgeçilmezliğinin nasıl bir paradox yarattığı üzerinde durulmuş ve bu noktada Alman liberalizmi ile karşılaştırılmıştır. Liberalizmin bir muhalefet aracı olarak görülmesi ise İttihat ve Terakki Cemiyeti örneğinde ele alınmış ve bunun güçlü devlet anlayışı ile birlikte güçsüz Türk liberalizminin ardındaki sebep olduğu öne sürülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROOTS OF TURKISH LIBERALISM Aziz Tuncer Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Prof.Dr. Ahmet Evin January, 1997 This thesis analyzes liberalism in the Ottaman Empire between 1875- 1918 in a political-historical context. First Ottoman Constitution with its liberal principles is emphasized as a liberal gains. After the annulment of the Constitution until 1908, the struggle of the liberals for repromulgation is explained. The role of the omnipotent state understanding in the development of Liberalism in Turkish case is discussed and compared with German case. The inevitability of omnipotent state understanding and liberalism as a means of opposition are proposed as the main reasons behind non-germinated Turkish Liberalism.