Hemşirelerde tükenmişlik ve iş doyumu düzeylerinin çeşitli değişkenler bağlamında incelenmesi: Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi örneği
Investigation of burnout and job satisfaction levels in nurses in the context of various variables: The case of Siirt Education and Research Hospital
  1. Tez No: 644048
  2. Yazar: MUHAMMED ERDEMCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM BORA ORAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Nursing, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, İş Doyumu, Hemşire, Hemşirelik, Burnout, Job Satisfaction, Nurse, Nursing
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Temelde; sağlığın korunması, sürdürülmesi ve kazandırılması amaçlarıyla kurulan sağlık işletmelerinde hizmet kalitesinin yetersiz olması bu amaçlara ulaşmayı güçleştirmektedir. Bu bakımdan sağlık işletmelerinin gerekli hizmet kalitesi düzeyine ulaşması bir varlık amacı olarak görülmektedir. Sağlık işletmelerinin iyi seviyede bir hizmet kalitesine ulaşması, gerçek sorunlara dönük geliştireceği stratejiye bağlıdır. Sağlık çalışanları, sağlık işletmelerinin hizmet kalitesi noktasında önemli bir etki gücüne sahiptir. Hemşirelik meslek grubunun, sağlık çalışanlarının büyük bir bölümünü oluşturması bu mesleği hizmet kalitesinde önemli bir unsur haline getirmektedir. Bu bakımdan hemşirelerin iş doyumu ve tükenmişlik düzeylerinin bilinmesi; hizmet kalitesini arttırma çalışmaları için önemli veriler içermektedir. Bu çalışmada öncelikle hemşirelik mesleği, tükenmişlik ve iş doyumu kavramları literatür kaynaklarından yararlanılarak ele alınmıştır. Çalışmanın son kısmında; Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirilen ölçek çalışmalarının detaylarına yer verilmiştir. Ölçek çalışması; tanımlayıcı, kesitsel ve ilişki arayıcı tasarımda gerçekleştirilmiştir. Ölçek çalışmasının örneklemini Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan 152 hemşire oluşturmuştur. Verilerin elde edilmesinde“Bilgi Formu”,“Maslach Tükenmişlik Ölçeği”ve“İş Doyumu Ölçeği”kullanılmıştır. Çalışma; 2019 yılında ortaya çıkan, tüm dünyayı etkisi altına alan ve dünya tarihinin en büyük salgını olarak görülen Covid-19 (Koronavirüs) virüsünün neden olduğu pandemi şartlarında gerçekleştirilmiş ve bu nedenle literatür çalışmalarından farklılaşmıştır. Çalışmada; hizmet kalitesini düşüren tükenmişliğin ve hizmet kalitesini arttıran iş doyumunun hemşirelik mesleğindeki reel etkenlerinin ortaya konması, hemşirelik mesleğindeki iş doyumu-tükenmişlik düzeylerinin belirlenmesi, verimliliği arttırmaya dönük faaliyetlere katkı sağlanması ve sağlık kuruluşlarına bir veri kaynağı oluşturulması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Basically; Insufficient service quality in health enterprises established with the aim of protecting, maintaining and gaining health makes it difficult to reach these goals. In this respect, reaching the required level of service quality for health enterprises is seen as an objective of existence. Achieving a good level of service quality for healthcare businesses depends on the strategy to be developed for real problems. Health workers have an important influence on the service quality of health enterprises. The fact that the nursing profession group constitutes the majority of health workers makes it an important element in service quality. In this respect, knowing the job satisfaction and burnout levels of nurses; contains important data for efforts to improve service quality. In this study, first of all, the concepts of nursing profession, burnout and job satisfaction are discussed by using literature sources. In the last part of the study; The details of the scale studies carried out in Siirt Training and Research Hospital are given. Scale study; Descriptive, cross-sectional and correlational design were carried out. The sample of the scale study consisted of 152 nurses working in Siirt Training and Research Hospital.“Information Form”,“Maslach Burnout Scale”and“Job Satisfaction Scale”were used to obtain the data. Work; It was carried out under the conditions of the pandemic caused by the Covid-19 (Coronavirus) virus, which emerged in 2019, affecting the whole world and seen as the biggest epidemic in world history, and therefore differed from literature studies. In the study; It is aimed to reveal the real factors of burnout that decreases the service quality and job satisfaction that increases the service quality in the nursing profession, to determine the job satisfaction-burnout levels in the nursing profession, to contribute to the activities aimed at increasing productivity and to create a data source for health institutions.