Endüstri 4.0 - Türkiye'nin durumu ve yapılması gerekenler
Industry 4.0 – the status of Turkey and what to be done
- Tez No: 644049
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM BORA ORAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sanayi Devrimi, Teknoloji, İnsan Makine ilişkisi, Yapay Zeka, Industrial Revolution, Technology, Human Machine relationship, Artificial Intellig
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
İlk insandan bu zamana kadar geçen zaman diliminde insanlar zihinsel, bedensel ve bilişsel olarak kendisini ve çevresini değiştirmiştir. Buna bağlı olarak Endüstri 4.0'da bu değişimler içinde yer almaktadır. Gerek Dünyada gerek ülkemizde büyük yankılar meydana getiren Endüstri 4.0'ın Ülkemizdeki KOBİ kavramına da etkisi olmuştur. Endüstri 4.0 öncesi ve bu zamana kadar olan süreci tarihsel, ekonomik, teknolojik, toplumsal ve hayatın her alanında görmekteyiz. Özellikle iş yaşamında insanın devreden çıkarılmasıyla makinelerin birbiriyle iletişim halinde olması insanın belli yerlerde müdahaleleriyle üretim sürecinin devam ettiği durumlarla karşılaşacağız. Birçok alışkanlığımızı değiştirecek olan Endüstri 4.0 yeni iş sahalarına yeni mesleklerin çıkmasına neden olacaktır. Gerek Kobiler gerekse diğer birimler bundan etkilenecektir. Bu çalışmamızda Endüstri 4.0 ile ilgili kavramları bu kavramların ne işe yaradığını, Kobiler de ne aşamada olduğunu ve diğer endüstriyel devrimlerin etkisi de anlatılacaktır.
Özet (Çeviri)
In the time period from the first human to this time, people have changed themselves and their environment mentally, physically and cognitively. Accordingly, Industry 4.0 is included in these changes. Industry 4.0, which has made great repercussions both in the world and in our country, has also had an impact on the concept of SME in our country. We see the process before Industry 4.0 and up to this time in historical, economic, technological, social and all areas of life. Especially in business life, we will encounter situations where the production process continues with human intervention in certain places, as machines are in communication with each other. Industry 4.0, which will change many of our habits, will lead to new job fields and new professions. Both SMEs and other units will be affected. In this study, the concepts related to Industry 4.0, what these concepts do, what stage they are in SMEs and the effect of other industrial revolutions will be explained.