Omurgada füzyon uygulanmayan, kısa segment veya uzun segment füzyon uygulanan hastalarda spinal füzyonun kalça ve diz ekleminde osteoartrite etkisinin karşılaştırılması
Comparing the effect of spinal fusion on hip and knee osteoarthritis in patients with no spinal fusion, short-segment fusion, or long-segment fusion
- Tez No: 910814
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL DEMİRKALE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Spinal füzyon, kalça osteoartriti, diz osteoartriti, spinopelvik parametreler, kalça kırıkları, sakral slop, pelvik tilt, Spinal fusion, hip osteoarthritis, knee osteoarthritis, spinopelvic parameters, hip fractures, sacral slope, pelvic tilt
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Spinal füzyon cerrahisinin, omurga ile pelvis ve alt ekstremite biyomekaniği üzerindeki etkileri, önemli bir araştırma konusu olmuştur. Bu çalışmada, kalça ve diz eklemde osteoartrit gelişimi için risk faktörü olabilecek demografik, radyolojik ve fonksiyonel parametrelerin karşılaştırılması ve spinal füzyon uygulanan seviye sayısının kalça ve diz eklemlerinde osteoartrit üzerine olan etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 2010-2021 yılları arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde lomber omurga cerrahisi yapılan hastalar retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Hastalar füzyon yapılmayan grup (N grubu), üç seviye ve daha az füzyon uygulanan grup (S grubu), dört seviye ve daha fazla füzyon yapılan grup (L grubu) olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Hastaların demografik verileri, ameliyat öncesi ve sonrası çekilen tam omurga, kalça ve diz radyografileri incelenmiş ve spinopelvik parametreler ölçülmüştür. Fonksiyonel değerlendirilme için Oswestry Disability Index (ODI) ve Harris Kalça Skoru (HHS) kullanılmıştır. Kalça ve diz eklem aralıklarındaki daralma oranları ölçülmüş ve gruplar arasındaki farklar analiz edilmiştir. Osteoartrit riskini etkileyen faktörler, çoklu regresyon analizleri ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Uzun seviye spinal füzyon uygulanan hastalarda kalça eklem aralığında belirgin bir daralma tespit edilmiştir. MJS (minumum eklem genişliği) ve SJS (superointermediate eklem genişliği) yıllık daralma oranları L grubunda diğer gruplara göre, S grubunda ise N grubuna göre daha yüksek bulunmuştur. Özellikle ameliyat sonrası MJS'nin ≤2 mm olma olasılığı L grubunda daha yüksek olduğu ve bu nedenle osteoartrit riskinin anlamlı şekilde arttığı tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışmamız, spinal füzyon uygulanmayan gruba kıyasla spinal füzyon uygulandığında ve uygulanan seviye sayısı artıkça kalçada eklem aralığında daralma ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Kalçada eklem daralmasına etki eden faktörler arasında en etkili olanı, spinal füzyon uygulanan seviye sayısına göre oluşturulan hasta gruplarıdır. Spinal füzyon uygulanan seviye sayısının artması, kalça ekleminde daralmayı ve koksartroz riskini arttırdığından, bu hasta grubunun yakın takip edilmesi gerekmektedir. Cerrahlar, bu riskin farkında olmalı ve hastaların izleminde bu faktörü göz önünde bulundurmalıdırlar.
Özet (Çeviri)
Objective: The effects of spinal fusion surgery on the biomechanics of the spine, pelvis, and lower extremities have been a significant topic of research. This study aimed to compare the demographic, radiological, and functional parameters that may serve as risk factors for the development of osteoarthritis in the hip and knee joints, and to investigate the effect of the number of levels fused on osteoarthritis in these joints. Materials and Methods: Patients who underwent lumbar spine surgery at the Orthopedics and Traumatology Clinic of Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital, University of Health Sciences, between 2010 and 2021, were retrospectively evaluated. Patients were divided into three groups: those without fusion (Group N), those who underwent fusion of three levels or less (Group S), and those who underwent fusion of four or more levels (Group L). The demographic data of the patients and preoperative and postoperative full-spine, hip, and knee radiographs were examined, and spinopelvic parameters were measured. The Oswestry Disability Index (ODI) and Harris Hip Score (HHS) were used for functional evaluation. The rates of joint space narrowing in the hip and knee joints were measured, and the differences between the groups were analyzed. Factors affecting the risk of osteoarthritis were assessed using multiple regression analyses. Results: Significant narrowing in the hip joint space was detected in patients who underwent long-level spinal fusion. The annual narrowing rates of the minimum joint space (MJS) and superointermediate joint space (SJS) were higher in Group L compared to the other groups, and higher in Group S compared to Group N. The likelihood of MJS ≤2 mm, particularly postoperatively, was found to be higher in Group L, significantly increasing the risk of osteoarthritis. Conclusion: Our study demonstrated that, compared to the non-fusion group, spinal fusion and the number of levels fused were associated with narrowing of the hip joint space. The most influential factor affecting hip joint narrowing was the patient groups formed based on the number of levels fused. As the number of levels fused increases, narrowing of the hip joint and the risk of coxarthrosis also increase, suggesting that this patient group requires close follow-up. Surgeons should be aware of this risk and consider it during patient monitoring.