Denizli'de kadın kuaförlerinin boyun ve üst ekstremite kas iskelet sistemi sorunları ve ergonomik risk faktörleri ile ilişkisi
The work related neck and upper extremity musculoskeletal system problems of women hairdressers in Denizli and their relationship with ergonomic risk factors
- Tez No: 644110
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURHAN MEYDAN ACIMIŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: ergonomik, üst ekstremite, kas iskelet sistemi, risk değerlendirmesi, ağrı, Ergonomics, upper limb, musculoskeletal system, risk assessment, pain
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Kas iskelet sistemi (KİS) bozuklukları çalışan nüfusta yaygın görülen, kemikleri, eklemleri, kasları, tendonları, bağları ve periferik sinirleri etkileyen durumlardır. KİS bozuklukları hizmet sektörü gibi el işinin yoğun olarak yapıldığı işlerde çalışanlarda sık görülmektedir. Kadın kuaförleri de işle ilgili görevleri nedeniyle KİS bozuklukları açısından risk altında olan bir meslek grubudur. Kadın kuaförleri üst uzuvlarını kullanarak çok fazla tekrarlı hareket yapar ve uzun süreler ayakta çalışır. Araştırmanın amacı, kuaförlerde boyun ve üst uzuvlar ilgili sorunların sıklığını saptamak ve ergonomik risk faktörleri ile ilişkisini incelemektir. Kesitsel tipteki araştırmaya Denizli'nin iki merkez ilçesinde kayıtlı bulunan kuaför salonlarında çalışanlar dahil edilmiştir. Çalışanların KİS sorunları Genişletilmiş İskandinav Kas İskelet Anketi ile değerlendirilmiştir. Ergonomik risk faktörleri araştırmacı tarafından oluşturulan soru ve gözlem formları ile değerlendirilmiştir. Kuaförlük görevlerinin ergonomik risk düzeyini belirlemek için Hızlı Üst Ekstremite Değerlendirme (RULA) yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaya 504 (%84,6) kişi katılmıştır. Kuaförlerin %75'inde son 12 ayda en az bir vücut bölgesinde ağrı ve rahatsızlık yakınması bulunmaktadır. En fazla etkilenen bölge boyun, en az etkilenen bölge ise dirsektir. Çalışma duruşu, çalışma saatleri, fazla mesai, mola yetersizliği, iş yükü ve uygunsuz ekipman kullanımı, işini tehlike algılama kas iskelet sisteminde ağrı ve rahatsızlığı arttıran ergonomik faktörlerdir. Saç renklendirme ve el bakımı yapanlarda ağrı daha fazladır. Görevler sırasında gözlenen çalışma duruşlarının yarısından fazlası yüksek veya çok yüksek risklidir. Sonuç olarak, kadın kuaförlerinde boyun ve üst uzuv ile ilgili ağrı ve rahatsızlıklar oldukça yaygındır. Bu ağrı ve rahatsızlıklar işle ilgili ergonomik faktörlerle ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
Musculoskeletal disorders (MSDs) are common in the working age population and are conditions that affect bones, joints, muscles, tendons, ligaments or peripheral nerves. MDSs are common among those working in jobs where the manual work is intensive, such as the service sector. Women hairdressers are also a professional group at risk for MDSs due to their job-related tasks. Women's hairdressers use their upper limbs to make many repetitive movements and work for long periods of time. The aim of the research is to determine the frequency of neck and upper limbs related problems in hairdressers and to examine their relationship with ergonomic risk factors. Cross-sectional research included those working in hairdressing salons registered in two central districts of Denizli. Musculoskeletal system problems of employees were evaluated with Extended Nordic Musculoskeletal Questionnaire. Ergonomic risk factors were evaluated by question and observation forms created by the researcher. Rapid Upper Limb Assessment (RULA) method was used to determine the ergonomic risk level of hairdressing tasks. 504 (%84,6) of people participated in the study. 75% of hairdressers have complaints of pain and discomfort in at least one body area in the last 12 months. The most affected area is the neck and the least affected area is the elbow. Working posture, working hours, overtime, insufficient break, workload and the use of inappropriate equipment are ergonomic factors that increase the pain and discomfort in the musculoskeletal system. Pain is more in hair coloring and hand care. More than half of the working postures observed during tasks are high or very high risk. As a result, pain and discomfort associated with the upper limb are common, and these pain and discomfort are associated with ergonomic work related factors.