Kronik böbrek yetmezliği tanısı ile takip edilen hastalarda tarama testi olarak uygulanan düşük doz deksametazon supresyon testi için uygun sınır değerin araştırılması
Investigation of appropriate limit value for low dose dexamethasone suppression test applied as screening test in patients followed with the diagnosis of chronic renal failure
  1. Tez No: 644124
  2. Yazar: ARZU ECE ULUER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ÜSTAY, PROF. DR. İZZET HAKKI ARIKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Nefroloji, Endocrinology and Metabolic Diseases, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: DST, KBY, sınır değer, ROC analizi
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç : Kronik böbrek yetmezliği (KBY) Overnight 1 mg Deksametazon Supresyon Testi (1 mg DST) için yalancı pozitiflik nedenidir. Çalışmalarda bunun nedeni olarak; KBY hastalarında deksametazon biyoyararlanımındaki değişkenlikler, bazal kortizol salınımında artış ve diürnal ritmin bozulması, protein düzeylerindeki düşme nedeniyle serbest ve bağlı kortizol düzeylerinde dengesizlik gibi çeşitli nedenler ortaya atılmıştır. Bu çalışmada KBY hastalarında 1mg DST için standart sınır değer ile görülen yalancı pozitifliklerin önüne geçilmesi için spesifik bir sınır değer belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem : Hastanemiz endokrinoloji polikliniğine 01 Ocak 2018 ve 31 Aralık 2019 tarihleri arasında başvuran ve 1 mg DST istenen 1038 hastanın verileri hastane bilgi ve yönetim sisteminden (HBYS) retrospektif olarak tarandı. Hastalar glomeruler filtrasyon hızlarına (GFR) göre 4 gruba ayrıldı. Gruplar arasında 1 mg DST ortancaları ve Psödocushing Sendromu tanıları açısından farka bakıldı. Fark saptanan gruba yeni sınır değer belirlenmesi amacıyla ROC analizi uygulandı. Bulgular : GFR 30 ml/dk/1.73m2'nin altında olan ve Grup IV içerisinde sınıflandırılan hastalarda hem 1 mg DST ortancası hem de Psödocushing Sendromu görülme yüzdesi diğer gruplardan anlamlı yüksek bulunmuştur. Bu hastalara uygulanan ROC Analizi sonucunda %100 duyarlılık ve %92 özgüllük ile yeni sınır değer 3.2 mcg/dl olarak saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışma KBY hastaları için 1 mg DST de sınır değer belirlemeye yönelik ilk çalışmadır. Bununla beraber analizin doğruluğunun artması için daha fazla hemodiyaliz hastasında bu çalışmanın uygulanarak Psödocushing Sendromu ile uyumlu olanlara ROC analizi uygulanması gereklidir.
Özet (Çeviri)
Objective : Chronic renal failure (CRF) is the cause of false positivity for the Overnight 1 mg Dexamethasone Suppression Test (1 mg DST). As the reason for this in studies; Various reasons such as variability in dexamethasone bioavailability, increased basal cortisol release and disruption of diurnal rhythm, and imbalance in free and bound cortisol levels due to decrease in protein levels have been suggested in CRF patients. In this study, it was aimed to determine a specific cut-off value for 1mg DST to prevent false positivity seen with the standard cut-off value in CRF patients. Material and methods: The data of 1038 patients who applied to our hospital's endocrinology outpatient clinic between January 01, 2018 and December 31, 2019 and who were asked for 1 mg Dexamethasone Suppression Test (DST) were retrospectively scanned from the hospital information and management system. The patients were divided into 4 groups according to their glomerular filtration rates (GFR). Difference between 1 mg DST hydrangeas and Pseudocushing Syndrome among the groups was examined. ROC analysis was applied to determine the new limit value for the group with a difference. Results : In patients classified under Group IV with a GFR below 30 ml / min / 1.73m2, both 1 mg DST median and Pseudocushing Syndrome incidence were significantly higher than other groups. As a result of ROC Analysis applied to these patients, the new limit value was found to be 3.2 mcg / dl with 100% Sensitivity and 92% specificity. Conclusion : This study is the first study to determine limit values at 1 mg DST for CKD patients. However, in order to increase the accuracy of the analysis, ROC analysis should be applied to those who are compatible with Pseudocushing Syndrome by performing this study in more hemodialysis patients. Key words : DST, CRF, limit value, ROC analysis