Travmaya bağlı olarak gelişen subaraknoid, subdural, epidural ve intraparankimal kanamalarda ilk 6 ay transamin verilmeyen daha sonra güncel yayınlar kapsamında sonraki 6 ay transamin verilen hastalarda mortalite oranlarının karşılaştırılması ve literatürdeki yerinin incelenmesi
Comparison of mortality and morbidity rates of the patients to whom transamin is not administered for the first six month and later transamin is administered for the next six months in the light of current releases in case of subarachnoidal, epidural, subdural and intraparenchymal hemorrhages induced spontaneuously or by trauma and examination of its place in literature
  1. Tez No: 644140
  2. Yazar: HASAN EKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KARAKUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Travmatik beyin hasarı, traneksamik asit, acil servis, mortalite, Traumatic brain injury, tranexamic acid, emergency room, mortality
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Ülkemizde intrakraniyal kanamalar ve tedavileri konusunda geniş çaplı bir çalışma yoktur. Bu çalışmada amacımız akut kafa travması ile acil servisimize başvuran hastaların kanama durumunu belirlemek, kanama tipini saptamak, prognozu belirlemek ve medikal tedavi seçeneği olarak transaminin etkinliğini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu geriye dönük çalışma, 1 Ocak 2018 ile 1 Ocak 2019 arasında HATAY Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi Acil servisine akut kafa travması sonucu kafa içi kanama nedeniyle başvuran hastaları içermektedir. Tüm beyin kanaması geçiren olgular transamin verilen ve verilmeyen olarak 2 gruba ayrıldı. Ayrıca olguların yaşı, cinsiyeti, kanamanın tipi ve hayatta kalımlarına göre hasta kayıt formlarına kaydedildi. Hastalardan elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Science) version 21'e kaydedilerek analiz edildi. Bulgular: Acil servise bir yıllık sürede toplam 456 kafa travması hastası başvurmuş olmuş 148 vakada beyin kanaması tespit edildi. Bu olguların %69,6'sı (103) erkek, %30'4'ü (45) kadındı. Olguların yaş ortalaması 42,88 olarak saptandı. Beyin kanamalı hastalarda en sık görülen ve en mortal seyreden kanama tipi subdural hematom olduğu belirlendi. Transamin kullanılan vakalardan 7'si, kullanılmayan vakaların ise 18'i ölümle sonuçlandı. Transamin kullanımı ile yaşam durumları arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı (p=0,080). Sonuç: Transamin verilen ve verilmeyen hastalarda mortalite oranının değişmediği görüldü. Transamin verilmesinde herhangi bir kontrendikasyonun olmadığı saptandı. Cerrahi veya medikal tedavi planlanan tüm hastalara transamin verilmesinin yararlı olacağı düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: There is no large-scale study on intracranial hemorrhages and their treatment in our country. In this study, our aim is to determine the bleeding status of patients admitted to our emergency department with acute head trauma, to determine the bleeding type, and the prognosis, to contribute the data of our country on this subject by evaluating the effectiveness of transamine as a medical treatment option. Materials and Methods: This retrospective study includes patients who applied to the Mustafa Kemal University Hospital Emergency Department due to intracranial hemorrhage and acute head trauma between January 1, 2018 and January 1, 2019. All patients who had cerebral hemorrhage were divided into two groups, with transamine and without transamine. In addition, the patients were recorded on the patient registration forms according to their age, gender, nationality, type of bleeding and survival. The data obtained from the patients were analyzed recording in SPSS (Statistical Package for Social Science) version 21. Groups were compared in terms of gender, age group, nationality, form of brain hemorrhage, effect of transamine treatment on prognosis and survival. Results: During the one-year period, 456 head trauma patients applied to our emergency department, and brain bleeding was observed in 148 cases. 69.6% (103) of these cases were male and 30% (45) were female. The average age of the patients was 42.88. It was determined that the most common and most mortal bleeding subdural hematoma in patients with cerebral hemorrhage. While 15.6% of cases using transamine were ex, 17.5% of cases without transamine were ex. However, there was no significant relationship between using transamine and living conditions in cases (p = 0.080). IX Conclusion: The mortality rate did not changes in patients given and not receiving transamin. It was found that there was no contraindication in administration of transamin. It was thought it would be beneficial to give to all patients who planned surgical and medical treatment.