Sağ ve sol kolon obstrüksiyonlarında rezeksiyon ve primer anastomozun karşılaştırılması : Deneysel çalışma
Comparison of resection and primary anastomosis in both right and left colonic obstructions: an experimental study
  1. Tez No: 644277
  2. Yazar: EMİN DALDAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Obstrüksiyon, kolon anastomozu, yara iyileşmesi, Obstruction, colon anastomosis, wound healin
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: Gastrointestinal sistem cerrahisinde anastomoz iyileşmesi en önemli unsurlardan biridir. Anastomoz kaçağı klinikte ciddi sorunlar oluşturur. Kolorektal tümörlerin %8-29'u acil cerrahiye kolon obstrüksiyonuyla başvururlar. Acil ameliyat sonrası anastomoz kaçağı riski daha yüksektir. Acil cerrahiye obstrüksiyonla başvuran hastalarda sağ kolonda rezeksiyon ve primer anastomoz kabul edilen bir yöntem olmasına rağmen, sol kolon obstrüksiyonlarında yaklaşımlar tartışmalıdır. Çalışmamızda her iki kolonda obstrüksiyon oluşturularak rezeksiyon ve primer anastomozun sonuçlarının karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya sağ ve sol kolon obstrüksiyonu oluşturulan kırk rat alındı. Obstrüksiyonun oluşturulmasından 24 saat sonra rezeksiyon ve primer anastomoz yapıldı. Anastomoz sonrası yedinci ve ondördüncü günlerde denekler sakrifiye edildi. Anastomoz kaçağı, anastomoz patlama basıncı, anastomoz bölgesi ve 1cm distaldeki sağlam dokudan hidroksiprolin değerleri incelenerek gruplar karşılaştırıldı. Ayrıca anastomoz bölgesi histopatolojik olarak değerlendirildi. Bulgular: Her iki grupta da anastomoz kaçağı tespit edilmedi. Her iki grupta 7 ve 14. gündeki anastomoz patlama basınçları arasında istatistiksel fark bulunmadı. Hidroksiprolin düzeyleri; yedinci gün 1 cm distaldeki sağlam dokuda yüksek saptanırken her iki grup arasında diğer zaman aralıklarında fark tespit edilmedi (p=0.002, p=0.318, p=0.253). Histopatolojik incelemede ondördüncü gün sonunda sol kolonda fibroblastik aktivitenin hakim olduğu gözlenirken, sağ kolonda kronik iltihabi hücreler içeren granülasyon dokusunun belirgin olduğu gözlendi. Sonuç: Sol kolon obstrüksiyonlarında, sağ kolon obstrüksiyonlarında olduğu gibi rezeksiyon ve primer onarım güvenlidir. Rezeksiyon sonrası anastomoz iyileşmesinin her iki kolonda benzer olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT: BACKGROUND: Anastomosis healing appears to be of utmost importance in gastrointestinal surgery. Leakage of anastomosis is associated with a variety of major problems. 8-29 % of patients with colorectal tumors are presented with colon obstruction at emergency unit. Morbidity rates with colon anastomosis especially in emergency setting is relatively high. Resection of right colon followed by primary anastomosis is the procedure frequently conducted in emergency cases whereas resection and primary anastomosis in left colon obstructions remains to be controversial. In the present study, obstruction of both colons were established and primary anastomosis was carried out in an experimental model. The results of anstomosis healing were compared both macroscopically and microscopically. MATERIALS AND METHODS: A total of forthy rats were assigned into two groups, twenty in each. Right colon obstruction was established in rats of one group and left colon obstruction in the other group. The rats underwent colon resection and primary anastomosis after 24 hours. The rats were sacrified on 7th and 14th days following anastomosis. Anastomosis leakage, bursting pressure levels and tissue hyroxyproline levels in the areas of anastomosis and the healthy tissue 1 cm distal to anastomosis were evaluated. Histopathological analysis of anastomosis area was done. RESULTS: No leakage of anastomosis was detected. Anastomosis bursting pressure levels were found similar between groups. Tissue hydroxyproline levels were not shown to be significantly different between groups except the samples obtained from the healthy area that is 1 cm distal to the anastomosis on the 7th day(p=0.002, p=0.318, p=0.253). Histopathological examination of left colon on 14th day revealed granulation tissue where fibroblastic activity was dominant whereas granulation tissue with prominent fibroblastic activity containing chronic inflamatory cells in right colon. CONCLUSION: Healing of anastomosis following resection appears to be similar between right and left colon obstructions.Resection and primary anastomosis in left colon obstruction is a safe procedure.