Farklı sagittal iskeletsel ilişkiye sahip bireylerde frontal sinüs morfolojisi ile servikal vertebra maturasyonu arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the Relationship Between Frontal Sinus Morphology and Cervical Vertebra Maturation in Different Sagittal Skeletal Relationships
- Tez No: 644305
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN GÖRGÜLÜ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Frontal sinüs indeksi, servikal vertebra maturasyonu, sagittal ilişki, lateral sefalometri, Frontal sinus index, cervical vertebrae maturation, sagittal relationship, lateral cephalometry
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Farklı Sagittal İskeletsel İlişkiye Sahip Bireylerde Frontal Sinüs Morfolojisi ile Servikal Vertebra Maturasyonu Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi Amaç: Bu retrospektif çalışmanın amacı; farklı sagittal iskeletsel ilişkiye sahip bireylerde teşhis amaçlı alınan lateral sefalometrik radyografi üzerinde görsel ve niceliksel yöntemlerle belirlenen servikal vertebra maturasyonunun, frontal sinüs morfolojisi ile ilişkisinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza, 275 kadın (yaş ortalaması = 13.74 ± 3.57) ve 290 erkek (yaş ortalaması = 13.81 ± 3.89) toplam 565 bireye ait ortodontik teşhiş amacıyla alınmış lateral sefalometrik radyografi dahil edilmiştir. Frontal sinüs morfolojisini belirlemek için; frontal sinüs yüksekliği, genişliği, alanı ve indeksi hesaplandı. 6 servikal vertebra maturasyon evresi görsel ve niceliksel yöntemlerle aynı radyografide belirlendi. Her servikal maturasyon evresi ANB açısına göre (sınıf 1, sınıf 2 ve sınıf 3) 3 sagittal iskeletsel ilişki alt grubuna ve cinsiyete göre 2 alt gruba ayrıldı. Farklı servikal maturasyon evrelerine göre, frontal sinüs morfolojisi ve niceliksel servikal vertebra maturasyonu (QCVM) parametreleri, cinsiyetler arası ve sagittal iskeletsel ilişki grupları arası karşılaştırıldı. Ayrıca ardışık servikal vertebra maturasyon evreleri arasındaki farklar ile grup içi ve gruplar arası korelasyon analizleri yapıldı. Bulgular: Araştırmanın sonuçlarına göre, erkeklerde frontal sinüs yüksekliği ve alanı, kadınlarda frontal sinüs indeksi anlamlı düzeyde büyük bulundu. Frontal sinüs genişliğinde cinsiyetler arası fark tespit edilemedi. Frontal sinüs yüksekliği, genişliği ve alanı ile değişik CVM evreleri arasında her iki cinsiyette anlamlı fark tespit edilirken, frontal sinüs indeksinde sadece erkek olgularda fark tespit edildi. Sagittal ilişki durumuna göre ayrılan gruplar arasında frontal sinüs morfolojisi ve QCVM parametrelerinde anlamlı düzeyde fark gözlenmedi. Sonuç: Frontal sinüs morfolojisi sagittal iskeletsel ilişki durumundan etkilenmemektedir. Ayrıca frontal sinüs morfolojisi parametrelerinin pubertal büyüme başlangıcı, atılım ve sonlanmasının tespiti için güvenilir bir gösterge olduğunu söylemek güçtür. Bu nedenle, ortodontik tedavi gören hastaların iskeletselolgunluğunu değerlendirmek için servikal vertebral maturasyon yöntemi önemini devam ettirmektedir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Relationship Between Frontal Sinus Morphology and Cervical Vertebra Maturation in Different Sagittal Skeletal Relationships Objective: The aim of this retrospective study; was to evaluate relationship between the cervical vertebra maturation and frontal sinus morphology determined by visual and quantitative methods on lateral cephalometric radiography taken for diagnosis in individuals with different sagittal skeletal relations. Materials and Methods: In our study, for orthodontic diagnosis, lateral cephalometric radiography is taken for 565 individuals which includes 275 women (mean age = 13.74 ± 3.57) and 290 men (age mean = 13.81 ± 3.89). Determine the frontal sinus morphology; frontal sinus height, width, area and index were calculated. Six cervical vertebra maturation stages were determined on the same radiograph with visual and quantitative methods. Each cervical maturation stage was divided into 3 subgroups according to the ANB angle (class 1, class 2 and class 3) and 2 subgroups according to gender. According to different stages of cervical maturation, frontal sinus morphology and quantitative cervical vertebra maturation (QCVM) parameters were compared between the genders and the sagittal skeletal relation groups. In addition, the differences between the sequential cervical vertebra maturation phases and intragroup and inter-group correlation analyzes were performed. Results: According to the results of the study, while frontal sinus height and area were found to be significantly higher in men; the frontal sinus index is observed to be significantly higher in women. No difference between genders in frontal sinus width was detected. While there was a significant difference between the height, width and area of the frontal sinus and the different CVM stages, both sexes differed only in male cases in the frontal sinus index. There was no significant difference in frontal sinus morphology and QCVM parameters between the groups separated by sagittal relationship status. Conclusions: Frontal sinus morphology is not affected by sagittal skeletal relationship status. In addition, it is difficult to say that frontal sinus morphology parameters are a reliable indicator for the detection of pubertal growth onset, spurt and termination. Therefore, the cervical vertebral maturation method remains important to evaluate the skeletal maturity of patients undergoing orthodontic treatment.