1. trimester maternal PAPP-A ve FREE β-HCG değerlerinin olumsuz gebelik sonuçlarını öngörmedeki yeri
The role of 1. trimester maternal PAPP-A and free β-HCG values in predicing adverse pregnancy outcomes
- Tez No: 644306
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: PAPP-A, serbest β-hCG, olumsuz gebelik sonuçları, PAPP-A, serbest β-hCG, adverse pregnancy outcomes
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Down sendromu en sık ölümcül olmayan trizomidir ve yaklaşık 1/800 doğumda görülmektedir. Günümüzde yaygın olarak down sendromu taraması için 1. trimester tarama testi kullanılmaktadır. Bu test 10-14. gebelik haftaları arasında yapılmaktadır. Fetal nukal kalınlık, maternal serum β-hCG ve PAPP-A seviyesi ölçülmektedir. Biz bu çalışmamız da maternal serum PAPP-A, serbest β-hCG seviyelerinin olumsuz gebelik sonuçları (düşük doğum ağırlığı, preeklampsi, abortus, erken membran rüptürü, preterm eylem, gestasyonel diyabet, gebeliğin indüklediği hipertansiyon, intrauterin exitus, oligohidramnioz, polihidramnioz vb.) ile ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: Çalışmamıza, 01.01.2016-31.12.2019 tarihleri arasında Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı kliniğimizde 1. trimester tarama testi, gebelik takibi ve doğumu yapılan tekil gebelikler dahil edilmiştir. Çoğul gebelikler, sadece 1. trimester tarama testi yaptıran, takibi ve doğumu tarafımızca yapılmayan, sağlıklı kayıt bilgilerine ulaşılamayan, fetusta yapısal ve kromozomal anomalileri olan hastalar çalışma kapsamına alınmamıştır. Gebelerin 1. trimester maternal papp-a ve serbest b-hcg değerleri ile olumsuz gebelik sonuçları karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmamız da PAPP-A düzeyi 5P altı ile düşük doğum ağırlığı (p=0,015) arasında anlamlı ilişki saptandı. PAPP-A düzeyi 10P altı ile düşük doğum ağırlığı (p=0,012) ve spontan abortus (p=0,032) arasında anlamlı ilişki saptandı. PAPP-A düzeyi 95P üstü ile polihidroaminioz (p=0,035) , düşük doğum ağırlığı (p=0,042) ve 1. dk. APGAR düşüklüğü (p=0,032) arasında anlamlı ilişki saptandı. Serbest β-hCG düzeyi 5P altı ile polihidroamnioz (p=0,032 ) ve 95P üstü ile düşük doğum ağırlığı (p=0,012) arasında anlamlı ilişki olduğunu gördük. Sonuç: Literatürde de 1.trimester maternal PAPP-A ve serbest β-hCG değerlerinin gebelik komplikasyonları ile ilişkili olduğu çalışmalar mevcuttur. Çalışmamızda da düşük veya yüksek PAPP-A ve serbest β-hCG değerleri ile bir takım olumsuz gebelik sonuçları arasında anlamlı ilişkili bulduk. Yüksek veya düşük PAPP-A ve serbest β-hCG değerleri olan gebeliklerin takiplerinde olumsuz gebelik sonuçları açısından dikkatli olunmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Down syndrome is the most common non-fatal trisomy and occurs in about 1/800 births. Today, the first trimester screening test is commonly used for down syndrome screening. This test is performed between the 10-14 weeks of pregnancy. Fetal nuchal thickness, maternal serum β-hCG and PAPP-A levels are measured. In this study, we aimed to evaluate the relationship between maternal serum PAPP-A, free β-hCG levels and adverse pregnancy outcomes. (small gestasyonel age, preeclampsia, abortion, premature rupture of membranes, preterm labor, gestational diabetes, pregnancy-induced hypertension, intrauterine exitus, oligohydramnios, polyhydramnios etc.) Methods: Our study was conducted between 01.01.2016-31.12.2019 in the Çankkale 18 Mart University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology. First trimester screening test, pregnancy follow-up and labor are performed in our clinic. First trimester screening test, pregnancy follow-up and singleton pregnancy delivery performed in our clinic were included. Multiple pregnancies, patients who had only the first trimester screening test, whose follow-up and delivery were not performed by us, who did not have healthy registration information, and who had structural and chromosomal anomalies in the fetus were not included in the study. First trimester maternal papp-a and free b-hcg values of pregnant women were compared with adverse pregnancy outcomes. Results: In our study, a significant relationship was found between PAPP-A level below 5P and low birth weight (p = 0.015). A significant correlation was found between PAPP-A level below 10P and low birth weight (p = 0.012) and spontaneous abortion (p = 0.032). There was a significant correlation between PAPP-A level above 95P and polyhydroaminiosis (p = 0.035), low birth weight (p = 0.042) and low 1. min APGAR (p = 0.032). We found that there was a significant relationship between free β-hCG level below 5P and polyhydramnios (p = 0.032), above 95P and low birth weight (p = 0.012). Conclusion: In the literature, there are studies in which first trimester maternal PAPP-A and free β-hCG values are associated with pregnancy complications. In our study, we found a significant correlation between high or low PAPP-A, free β-hCG values and some adverse pregnancy outcomes. In the follow-up of pregnancies with high or low PAPP-A and free β-hCG values, care should be taken in terms of adverse pregnancy outcomes.