Effects of different lighting arrangements on space perception
Farklı aydınlatma düzenlemelerinin mekanın algılanmasındaki etkisi
  1. Tez No: 64436
  2. Yazar: BANU YÜCETAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ YENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Perception, Artificial lighting, Clarity, Spaciousness, Relaxation, Privacy, Pleasantness, Order. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET FARKLİ AYDINLATMA DÜZENLEMELERİNİN RHEKANIN ALGILANMASINDAKİ ETKİSİ Banu Yücetas İç Mimarlik ve Çevre Tasarımı Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Cengiz Yener Haziran, 1997 Aydınlatma tasarımına verilen önem son yıllarda artmıştır. Bunun sonucunda, aydınlatma bir mühendislik meselesi olmanın ötesine geçmiş, sanatsal bir değer kazanmış ve bir mekanın algılanmasında etkili olmuştur. Algılama, kişiden kişiye değişen, bireysel bir olgudur ve bu yüzden tartışılması zor bir kavramdır. Bu çalışmada, aydınlatma düzenlemelerinde farklılıkların algılamaya etkisi araştırılmıştır. Dört farklı aydınlatma sistemine sahip bir oda hazırlanmış ve bu mekanda her bir aydınlatma sistemi altında, mekanın nasıl tanımlandığı, bu düzenlemelerin algılamaya etkisi olup olmadığı incelenmiştir. Netlik, ferahlık, dinlendiricilik, mahremiyet, hoşnutluk ve düzenlilik olmak üzere altı kavramın aydınlatma sistemlerindeki değişime bağlı olarak nasıl vetkilendiği araştırılmıştır. Bu etki araştırılırken, katılımcıların yaşı, cinsiyeti, göz bozuklukları kaydedilmiş ve bu faktörlerin mekanın algılanmasına etkilerinin olup olmadığı incelenmiştir. Anahtar sözcükler Algılama, Yapay aydınlatma, Netlik, Ferahlık, Dinlendiricilik, Mahremiyet, Hoşnutluk, Düzenlilik. VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF DIFFERENT LIGHTING ARRANGEMENTS ON SPACE PERCEPTION Banu Yüeetaş M.F.A in Inferior Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cengiz Yener June, 1997 The importance given to the quality of Sighting design has increased in recent years. This makes lighting design more an art than an engineering problem and is closely related to the way a space is perceived. It is difficult to discuss perception as it is the subjective interpretation of a certain situation. This study concentrates on the quality of lighting and the relation between the lighting arrangements and perception. A room that has four different lighting arrangements was prepared and the differences between the perception of the participants under each lighting arrangement was analyzed in terms of the six impressions, clarity, spaciousness, relaxation, Hiprivacy, pleasantness and order. The variation in these terms due to the alterations in the lighting systems was studied. The age, gender and the eye deficiency of participants were collected as personal data and their relations to the process of perception were taken into account.