Experiencing space without vision
Görme duyusu olmadan mekanı algılama ve yaşama
- Tez No: 64437
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİME DEMİRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Kör ve Görme Engelli, Mekan Algılaması, Eğitim Amaçlı Oyuncaklar, Mimari Mekanlara İlişkin Bilgi Edinme, Yapılanmış Çevre. iv, Blind and Visually Impaired, Spatial Cognition, Educative Toys, Architectural Information Gathering, Built Environment. 111
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmada, görme duyusu olmayan insan bedeninin onu çevreleyen mekanla olan ilişkisi incelenmektedir. Bunun için, öncelikle mekan ve beden kısaca tek tek ele alınmıştır. Ardından, görme dışındaki duyular, ve mekan algılamasını geliştirme konuları incelenmiştir. Kör ve görme engelli kişilerin yapılanmış çevreleri anlamalarına yardımcı olan faktörler, mimari mekanlara ilişkin bilgi edinme met odları, ve kullanılan kişisel araçlar ele alınmıştır. Böylece, görmeyen bir kişiye mekan ve beden bilincini verebilmede bedeni uyarmanın, dolayısıyla eğitmenin önemi vurgulanmaktadır. Bu konuyu incelemek için, Göreneller İlkokulundaki görme engelli öğrenciler arasında ampirik bir araştırma yapılmıştır. Bu araştırma, geliştirilen eğitim amaçlı oyun ve oyuncakların, çocukların dokunma duyularını geliştirmelerine olan katkısını sınamaya yöneliktir.
Özet (Çeviri)
In this study, the human body without vision, and its relation with the surrounding space, is examined. Towards this end, firstly space and the human body are briefly discussed. The sense modalities apart from vision, and the development of spatial cognition for the blind and visually impaired are examined. The environmental factors that contribute in the understanding of the surrounding built environment, and the assistive devices for this population are briefly covered. These issues stress the importance of stimulating thus, training the human body without vision to establish body and spatial awareness, and to learn to gather information from the surrounding architectural environment to be able to perform a task. To illustrate this fact, an experiment was conducted among blind and visually impaired children from the Göreneller Primary School in Ankara. The study consists of testing a game played with an educative toy and its effects on the tactual learning performance of the children.