Examination of the relationship between body mass index and body image perception in women advisors who apply to a private health center in İstanbul
İstanbul'da bulunan özel bir sağlık merkezine başvuran kadın danışanlarda beden kitle indeksi ve beden imaj algısı arasındaki ilişkinin incelenmesi
  1. Tez No: 644432
  2. Yazar: İLKEM ŞENOL BİLGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Beden İmajı, Beden Algısı, Beden Kitle İndeksi, Obesity, Body Image, Body Perception, Body Mass Index
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu çalışma, beden kitle indeksi 18,5-35.0 arasında olan kadın danışanların beden kit indeksi ile beden imajlarını ile ilişkisini incelemek amacıyla planlanarak, uygulanmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipte ve kesitsel desendeki bu araştırma İstanbul Avrupa yakasında buunan özel bir sağlık merkezine 30.01.20-30.04.20 tarihleri arasında başvuran, yaşları 18-65 yaş arasında olan ve çalışmaya dahil edilme kriterlerine uyan kadın danışanlardan 272 kişinin katılımı ile uygulanmıştır. Çalışmaya İstanbul'da bulunan özel bir vakıf hastanesinin etik kurul onayı alınarak başlanmıştır. Veriler, 17 sorudan oluşan kişisel bilgiler (yaş, medeni durum, eğitim durumu, hastalık durumu vb.) ve 14 sorudan oluşan beslenme alışkanlıklarını (öğün sayısı, tuz tüketimi, günlük sıvı tüketimi vb.) içeren ve toplamda 31 sorudan oluşan bilgi edinme ve veri toplama formundan ve 40 sorudan oluşan beden imaj ölçeğinden elde edilmiştir. Araştırmanın verileri NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA) programı kullanılarak, tanımlayıcı istatistiksel analizler (ortalama, standart sapma, medyan, frekans, oran, minimum, maksimum) ve hipotez testleri ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan kadınların yaş ortalaması 39,68±12,96'dır. Kadınlar, BKİ sınıflandırmasına göre %49,6'sı normal kilolu, %28,7'si hafif kilolu %21,7'si obezdir. Beden İmajı Ölçeği puan ortalaması 131,74±24,45'tir. Ortalama BKİ 25,42±4,72 ve ortalama Beden imaj puanı ise 131,74±24,45 olarak bulunmuştur. Sonuç ve Öneriler: BKİ düzeyine göre beden imaj puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. BKİ sınıflandırmasına göre normal kilolu olan kadınların beden imaj puanları (143,12±24,27), fazla kilolu (122,55±17,73) ve obez (117,86±20,10) kadınlardan daha yüksektir. Aynı zamanda beden imajı ve medeni durum, eğitim durumu, sosyo-ekonomik durum, kronik hastalık, yaş, bel-kalça oranı, kendi algıladıkları vücut ağırlığı durumu, mevcut ağırlıklarından memnun olma durumu, zayıflamak isteme durumu, fiziksel aktivite düzeyi, iştah durumu, çiğneme-yutma güçlüğü, yeterli-dengeli beslenme ile istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Özellikle beden algısı düşük kadınlarda bütüncül yaklaşım ile davranışsal tedavi uygulanmalı, toplumda kadın bedeni üzerinde oluşturulan“ideal beden”algısının küresel ve çevresel olarak azaltılması gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was planned and implemented in order to examine the relationship between body mass index and body image of female clients with a body mass index between 18.5 and 35.0. Materials and Methods: This descriptive and cross-sectional study was conducted with the participation of 272 female clients, aged between 18-65, who applied to a private health center on the European side of Istanbul between 30.01.20-30.04.20 who met the inclusion criteria. The study started with the ethics committee approval of a private foundation hospital in Istanbul. The data includes personal information consisting of 17 questions (age, marital status, educational status, illness, etc.) and 14 questions of nutritional habits (number of meals, salt consumption, daily fluid consumption, etc.) and a total of 31 questions. It was obtained from the summation form and body image scale consisting of 40 questions. The data of the study were evaluated using the NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA) program, descriptive statistical analyzes (mean, standard deviation, median, frequency, ratio, minimum, maximum) and hypothesis tests. Results: The average age of the women participating in the study is 39.68 ± 12.96. According to BMI classification, 49.6% of women are normal weight, 28.7% are light weight, 21.7% are obese. Body Image Scale mean score is 131.74 ± 24.45. The mean BMI was found to be 25.42 ± 4.72 and the average Body image score as 131.74 ± 24.45. Conclusion and Suggestions: A statistically significant difference was found between body image score according to BMI level. According to BMI classification, body image scores of women with normal weight (143.12 ± 24.27) are higher than overweight (122.55 ± 17.73) and obese (117.86 ± 20.10) women. At the same time, body image and marital status, educational status, socio-economic status, chronic illness, age, waist-hip ratio, body weight status perceived by themselves, satisfaction with current weights, wanting to lose weight, physical activity level, appetite, chewing - A statistically significant difference was found with swallowing difficulty and adequate-balanced nutrition. Especially in women with low body perception, behavioral treatment should be applied with a holistic approach, and she emphasizes that the perception of the“ideal body”created on the female body in the society should be reduced globally and environmentally.