Hipogonadotropik hipogonadizmli hastalarda gebeliği etkileyen faktörler
Factors affecting pregnancy in cases hypogonadotropic hypogonadism
  1. Tez No: 644477
  2. Yazar: ZÜBEYDE AYTUFAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NADİYE KÖROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Anovulasyon, gonadotropin ile ovulasyon indüksiyonu, Hipogonadotropik hipogonadizm, anovulation, ovulation induction with gonadotropin, hypogonadotropic hypogonadism
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Hipogonadotropik hipogonadizm (HH), Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün anovulatuvar infertilite sınıflamasında grup 1 de yer alan, gonadotropin salgılatıcı hormon (GnRH) salgılanmasında, depolanmasında bozukluk olan yahut GnRH'ya hipofizer yanıtın azalmasına bağlı olarak gonadotropin azlığı ile seyreden, nadir görülen bir hastalık grubudur. Anovulasyona bağlı olarak görülen infertilite bu hastalarda görülen en temel problemlerden biridir. HH hastaları infertil hasta popülasyonlarının %1'ini oluşturur ve infertilitenin tedavinde temel amaç ovulasyonun sağlanmasıdır. Bu hastalara uygun dozda ve sürede yapılacak gonadotropinlerle ovulasyon indüksiyonu ile birlikte gebelik oluşma ihtimali diğer infertilite grupları ile benzer olmaktadır. Ovulasyon indüksiyonu ile gebelik elde edilemediğinde ikinci basamak tedavi in vitro fertilizasyon (IVF) dur. Bu çalışmanın amacı HH nedeniyle gonadotropinlerle ovulasyon indüksiyonu yapılan hastalarda kliniğimizdeki gebelik oranlarını belirlemek ve gebeliğe etki eden faktörleri ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: 2010-2020 yılları arasında İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi infertilite polikiliniğine çocuk istemi sebebiyle başvuran ve HH tanısı alan 32 hasta geriye dönük olarak incelenmiş ve tüm tedavi siklusları ile (n=71) çalışmaya dahil edilmiştir. Yine aynı yıllar arasında çocuk istemi sebebiyle başvuran ve açıklanamayan infertilite tanısı alan 51 hasta geriye dönük olarak incelenmiş ve tüm siklusları (n=71) çalışmaya dahil edilmiştir. Bulgular: Her iki hasta grubu yaş, vücut kitle indeksi (VKİ), total progresif motil sperm sayısı (TPMSS), primer ve sekonder infertilite öyküsü açısından istatiksel olarak benzerdi. HH hasta grubunda açıklanamayan infertilite (Aİ) grubuna uygulanan başlangıç/total gonadotropin dozu daha yüksek ve ovulasyon indüksiyon süresi de daha uzun bulundu . 14 mm'den büyük folikül sayısı ve siklus iptal oranı HH grubunda daha yüksekti. Her iki grupta siklus başına gebelik oranları benzer bulundu. Her iki grupta siklus başına term doğum ve abort oranları açısından benzerdi . Lojistik regresyon analizinde siklus iptali oranlarını arttıran en önemli parametre HCG günü bakılan folikül sayısı olarak belirlendi ve folikül sayısındaki bir birim artışın siklus iptali olaslığını 1,46 kat arttırdığı görüldü. Gebelik oluşumunda en güçlü parametrenin ise HCG günü bakılan endometrial kalınlık olduğu ve her 1 mm'lik artışın gebelik olasılığını 1,56 kat arttırdığı görüldü Sonuç: HH hasta grubunda gonadotropinlerle ovulasyon indüksiyonu tedavilerinde gebelik oluşumuna etki eden en önemli parametre endometrial kalınlıktır. Bununla beraber, bu hastalarda başlangıç gonadotropin dozlarının daha yüksek olduğu ve buna bağlı olası multifoliküler gelişim nedeniyle siklus iptal oranlarının arttığıda akılda tutulmalıdır. Hipogonadotropik anovulasyonu olan infertil hastalarda gonadotropinlerle ovulasyon indüksiyonu, ovulasyonun sağlanması ve gebelik elde edilmesi açısından etkin ve güvenli bir tedavi seçeneğidir.
Özet (Çeviri)
Objectives: Hypogonadotropic hypogonadism (HH), which is in group I in the World Health Organization (WHO) anovulatory infertility classification, is a rare disease group with deficiency in the secretion and storage of gonadotropin-releasing hormone (GnRH) or gonadotropin deficiency due to decreased pituitary response to GNRH. Infertility due to anovulation is one of the main problems seen in these patients. HH patients constitute 1% of the infertile patient populations and the main purpose in the treatment of infertility is to provide ovulation. The probability of pregnancy occurring with the induction of ovulation with gonadotropins at the appropriate dose and time is similar to other infertility groups. When pregnancy cannot be achieved with ovulation induction, the second step treatment is in vitro fertilization (IVF). The aim of this study is to determine the pregnancy rates in patients who have undergone ovulation induction with gonadotropins in our clinic due to HH and to reveal the factors affecting pregnancy. Materials and Methods: Thirty-two patients who were admitted to the infertility outpatient clinic of Istanbul Health Sciences University Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital due to child request between 2010 and 2020 and were diagnosed with HH were retrospectively analyzed and included in the study with all treatment cycles (n=71). Again, between the same years, 51 patients who were admitted due to child request and were diagnosed with unexplained infertility were retrospectively analyzed and all cycles (n=71) were included in the study. Results: Both patient groups were statistically similar in terms of age, body mass index (BMI), total progressive motile sperm count (TPMSS), primary and secondary infertility history. In the HH patient group, the initial / total gonadotropin dose applied to the unexplained infertility (AI) group was higher and the duration of ovulation induction was longer . The number of follicles greater than 14 mm and the cycle cancellation rate were higher in the HH group . Pregnancy rates per cycle were similar in both groups . Both groups were similar in terms of term delivery and abortion rates per cycle . In the logistic regression analysis, the most important parameter increasing the cycle cancellation rates was determined as the number of follicles examined on the day of HCG treatment and it was observed that one unit increase in the number of follicles increased the cycle cancellation 1,4 times. The strongest parameter in the formation of pregnancy was the endometrial thickness on the day of HCG treatment and it was observed that each 1 mm increase increased pregnancy rates 1,5 times Conclusion: In the HH patient group, the most important parameter affecting pregnancy formation in ovulation induction treatments with gonadotropins is endometrial thickness. However, it should be kept in mind that the initial gonadotropin doses are higher in these patients and the cycle cancellation rates increase due to possible multifollicular development. Ovulation induction with gonadotropins in infertile patients with hypogonadotropic anovulation is an effective and safe treatment option in terms of providing ovulation and pregnancy.