Hipogonadotropik hipogonadizmli erkek hastalarda kisspeptin düzeyleri ve glukoz-insulin dinamiği ilişkisi
Kisspeptin levels in male patients with hypogonadotropic hypogonadism and the effects of glucose-insulin dynamics
  1. Tez No: 324884
  2. Yazar: HASAN ÖZTİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN ÇAĞLAYAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İdiopatik hipogonadotropik hipogonadizm, kisspeptin, glukoz, insulin, insulin direnci
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Erkek hipogonadizmi testisler tarafından yeterli testosteron ve/veya sperm üretiminin yapılamaması durumudur. Hipogonadizmin nedenleri primer yani testisküler, sekonder yani hipotalomohipofizer olabilir. Hipogonadotropik hipogonadizm de hipotalamik veya hipofizer nedenlerle gonadotropik hormonlarda yetersizlik meydana gelir. GnRH başta LH olmak üzere FSH' nında salınmasında önemli bir uyarıcıdır. GnRH hormonu da birçok hormonal veya uyarıcı faktör etkisindedir. Kisspeptin hipotalamik AVPV(Anteroventralperiventriküler nükleus) nükleus ve arkuat nükleusta daha fazla olmak üzere birçok yerde bulunmaktadır. Kiss1 tarafından sentezlenen kisspeptinin meme kanseri ve malign melanom metaztazları gibi birçok tümör metaztazında supresor etkisi vardır bu yüzden `metastin' olarak isimlendirilmiş. Kisspeptin GnRH' nın güçlü bir stimülanıdır. İdyopatik hipogonodotropik hipogonadizm İHH) etyolojisi net olarak açıklanamayan gonadotropik hormon salınımında yetersizlik mevcuttur. Çalışmamızda hipogonadotropik hipogonadizmli erkek hastalarda kisspeptinin etkisini ve hipogonadizm hastalarında gelişen insulin direnci üzerine olan etkisini araştırdık. İHH tanısı konulan hastalar ile sağlıklı grup karşılaştırdık. Grupların kisspeptin ölçümleri ortalamaları arasında istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı farklılık saptanmıştır (p0,05). Hasta grup ile kontrol grubu HOMA-İR açısından karşılaştırıldığında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. Bu durumun hastaların çoğunluğunun testosteron replasman tedavisi almaları nedeniyle ortaya çıktığını düşündürmüştür. Kisspeptinin hipogonadotropik hipogonadizm nedenlerinden biri olduğunu ve insulin direnci üzerinde daha az etkisinin olduğu düşünülmektedir Ancak kesin hükümlere varabilmek için daha ayrıntılı ve geniş kapsamlı çalışmaların yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Male hypogonadism is situation that testosterone and / or sperm production are not produced in the testicles. Hypogonadism is caused by the former testis and the latter, hypothalamopituitary. In Hypogonadotropic hypogonadism, because of hypothalamic and hypophyseal reasons, deficiency happens in gonadotropic hormones. Foremost LH, GnRH is important stimulator for FSH secretion. GnRH hormone is under effect of many hormone or hormone-stimulating factors. Especially more in nucleus and arcuate nucleus, Kisspeptin hypothalamic AVPV becomes available in many places. Kisspeptinin synthesized by Kiss1 has a supresor effect on a lot of tumor metastases like metastases of breast cancer and malignant melanoma, so it is called as 'metastin'. Kisspeptin is strong stimulator of GnRH hormone. gonadotropic hormone secretion of which the etiology of idiopathic hypogonadotropic hypogonadism are not explained fully is deficient. Our study, we explored the effect of kisspeptin in male patients having hypogonadotropic hypogonadism and its effects on insulin resistance on the hypogonadism patient. Patients diagnosed with idiopathic hypogonadotropic hypogonadism (IHH), were compared with the healthy group. Statistically significant difference between the groups was measured kisspeptin(p0,05). In the terms of HOMA-IR, there is no significant difference between in the two groups. This situation has occurred due to the use of testosterone replacement therapy is suggested to the majority of patients. It is thought that it is one of causes of Kisspeptin hypogonadotropic hypogonadism and has less effect on insulin resistance. However, a more detailed and comprehensive studies are needed in order to give the final decisionKeywords : Idiopathic hypogonadotropic hypogonadism,kisspeptin, glucose,insulin, insulin resistance