Babaların doğum sonu güvenlik hislerinin ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Determination of safety feeling of fathers and factors affecting
- Tez No: 644601
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN PASİNLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Father, Postpartum, Safety Feeling
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sanko Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışma babaların doğum sonu güvenlik hislerini ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmış tanımlayıcı ve kesitsel türde bir araştırmadır. Araştırma Gaziantep'te bulunan SANKO Üniversitesi Sani Konukoğlu Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniklerine başvuran lohusaların eşleri üzerinde yapılmıştır. Araştırma Eylül 2019- Ağustos 2020 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın verileri Ekim 2019- Mart 2020 tarihleri arasında toplanmıştır. Çalışmanın örneklemini SANKO Üniversitesi Sani Konukoğlu Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine başvuran 330 lohusanın eşleri oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında“Kişisel Bilgi Formu”ve“Babaların Doğum Sonu Güvenlik Hisleri Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 23 paket programında yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı ve yüzde değerleri ile, aritmetik ortalama, standart sapma, t-testi ve tek yönlü ANOVA testi kullanılmıştır. Araştırmada yer alan babaların yaklaşık %42.4'ünün 35 yaş ve üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Babaların %49.4'ünün üniversite ve üzerinde bir eğitime sahip olduğu görülmüştür. Babaların güvenlik hislerinin ortanın biraz üzerinde olduğu saptanmıştır. Babaların eğitim düzeyi, çalışma durumu, gelir düzeyi ve mesleklerinin doğum sonrası güvenlik hislerini etkilediği belirlenmiştir. Üniversite ve üzeri eğitim alan, çalışan, geliri giderinden fazla olan ve mesleği işçilik olan babaların doğum sonrası güvenlik hislerinin diğerlerinden daha yüksek olduğu saptanmıştır. Çalışmayan, eğitim ve gelir düzeyi düşük olan ve mesleği esnaf olan babalar başta olmak üzere, tüm babalara doğum sonu güvenlik hislerinin arttırılması konusunda eğitim verilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is a descriptive and cross-sectional study conducted to determine fathers' postpartum safety feelings and the factors affecting them. The research was carried out on the husbands of pregnant women who applied to SANKO University Sani Konukoğlu Practice and Research Hospital, Gynecology and Obstetrics Polyclinics, in Gaziantep. The research was carried out between September 2019 and August 2020. The data of the research were collected between October 2019 and March 2020. The sample of the study consisted of 330 spouses who applied to SANKO University Sani Konukoğlu Practice and Research Hospital Gynecology and Obstetrics Outpatient Clinic.“Personal Information Form”and“Father's Postpartum Safety Feelings Scale”were used to collect the data. Data analysis was done in SPSS 23 package program. Arithmetic mean, standard deviation, t-test and one-way ANOVA test were used to evaluate the data. It was determined that approximately 42.4% of the fathers involved in the study were 35 years old or older. It was seen that 49.4% of fathers have university education and above. Fathers' sense of security was found to be slightly above the middle. It was determined that education level, working status, income level and professions of fathers affect post-natal feelings of security. It has been determined that post-natal safety feelings of fathers who have university education and above, work, and whose income is more than their expenses are higher than others. It has been suggested that all fathers, especially those who are unemployed, have low levels of education and income, and who are trades in the profession, should be trained to increase their postpartum safety feelings.