Babaların doğum sonu güvenlik hisleri ve depresyon durumlarının değerlendirilmesi
Assessment of fathers' postnatal sense of security and depression situations
  1. Tez No: 510625
  2. Yazar: NAGİHAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAVA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Baba, depresyon, doğum sonu, ebe, güvenlik hissi, Fathers, depression, postnatal, midwife, sense of security
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Babaların Doğum Sonu Güvenlik Hisleri ve Depresyon Durumlarının Değerlendirilmesi Amaç: Bu araştırma babaların doğum sonu güvenlik hisleri ve depresyon durumlarının değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma; Ordu'da bir Kadın Doğum Hastanesinin Postpartum/Sezaryen servislerinde 01 Temmuz 2016–31 Aralık 2017 tarihleri arasında eşleri doğum yapan 335 baba ile yürütülmüştür. Veriler; Kişisel Bilgi Formu, Babaların Doğum Sonu Güvenlik Hisleri Ölçeği ve Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; yüzdelik dağılımlar, ortalama, t testi, tek yönlü varyans analizi ve Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Bulgular: Babaların BDSGHÖ'den aldıkları toplam puan ortalaması 37.78±7.25 ve EDSDÖ'den aldıkları toplam puan ortalaması ise 6.88±4.13 olarak bulunmuştur. Babaların doğum sonu güvenlik hisleri ile postpartum depresyon durumları arasında negatif yönde zayıf ilişki olduğu belirlenmiştir (p0.05). Araştırmada babaların aylık gelirleri ile EDSDÖ puan ortalamaları arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu (p0.05). Sonuç: Babaların doğum sonu güvenlik hislerinin iyi düzeyde olduğu ve postpartum depresyon yaşamadıkları belirlenmiştir. Babaların tanıtıcı özelliklerinin doğum sonu güvenlik hislerini ve postpartum depresyon durumunu etkilemediği bulunmuştur. Babaların doğum sonu güvenlik hisleri arttıkça depresyon görülme durumları azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Assessment of Fathers' Postnatal Sense of Security and Depression Situations Aim: The research was carried out to assess the fathers' postnatal sense of security and depression situations. Material and Method: The research was carried out in the Postpartum/Cesarean services of a maternity hospital in Ordu between 01 July 2016 and 31 December 2017 with 335 fathers, whose wife gave birth. The data were collected using the Personal Information Form, Fathers' Postnatal Sense of Security Scale and Edinburgh Postpartum Depression Scale. Percentage of distributions, mean, t test, one-way variance analysis and Pearson Correlation Analysis were used for evaluating the data. Result: The mean of the total score obtained from the FPSSS is 37.78 ± 7.25 and the mean of the total score obtained from the EPDS is 6.88±4.13. It is determined that there is a weak relationship between the postpartum depression status of the father and the postnatal sense of security in the negative direction(p0.05). Moreover, it was also found that the difference between the monthly income of the fathers and EPDS scores is statistically significant (p0.05). Conclusion: It was concluded that fathers' postnatal safety feelings were at good level and fathers did not have postpartum depression. Additionally, it was determined that fathers' descriptive features did not affect postnatal safety feelings and postpartum depression of fathers. As the fathers' postnatal feelings increased, the depression symptoms decreased.