Mehmed Said Bey'in Ahkâmu'l-Bey' Bi'l-Vefâ isimli risalesi çerçevesinde son dönem Osmanlısında hukuki tartışmalar
Legal discussions in the last period of Ottoman Empire within the framework of Mehmed Said Bey's Ahkâmu'l-Bay' Bi'l-Wafâ
  1. Tez No: 644742
  2. Yazar: SELMAN KÜÇÜKSUCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECMETTİN KIZILKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Bey' bi'l-vefâ, Mecelle-i Ahkâm-ı Adliyye, Mehmed Said Bey, Mecelle Eleştirileri, Bay' bi'l-wafa, Majalla-i Ahkâm-i Adliyye, Mehmed Said Bey, Critique of Majalla
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Osmanlı'nın son dönemlerinde tedvin edilen Mecelle-i Ahkâm-ı Adliyye isimli hukuk kitabının büyük bölümü muâmelat bahisleriyle alakalıdır. Bunlardan bir tanesi de Hanefi mezhebinde teorisi gelişen bey' bi'l-vefâ akdidir. Son dönem hukukçularından Mehmed Said Bey Ahkâmu'l-bey' bi'l-vefâ risalesinde Mecelle'de zikredilen bey' bi'l-vefâ maddeleri arasında bir çelişki olduğunu belirtir. Bu maddeleri Hanefi mezhebi etrafında değerlendirerek açıklar ve hukuki neticesine dair bir görüş tercihinde bulunur. Bu çalışmada bir çeşit Mecelle eleştirisi olarak değerlendirilen söz konusu risale o dönemde kaleme alınmış Mecelle'ye yönelik eleştiri ve tadiller kapsamında incelenmiştir. Ayrıca Hanefi mezhebinde teşekkül eden bey' bi'l-vefâ akdinin teorisine dair genel bir bilgi sunulmuş ve akdin hukuki niteliği hakkında iddia edilen görüşler değerlendirilmiştir. Son olarak ise, Ahkâmu'l-bey' bi'l-vefâ risalesi müellifin eseri kaleme alış gerekçesi, yapısı, kaynaklar vd. birtakım başlıklar altında analiz edilerek esere dair genel bir bilgi sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The most parts of Majalla al-Ahkâm al-Adliyye, which is a law book written in the last century of the Ottoman Empire, are about the sections on the law of transactions. One of them is the bay' bi'l-wafâ contract, which has been developed within the Hanafi School of Law. Mehmed Said Bey, one of the jurists of the 19th century, states that there is a contradiction between the articles of bay' bi'l-wafâ mentioned in the Majalla's Ahkâmu'l-bay' bi'l-wafâ part. He explains these articles by evaluating them around the Hanafi School and prefers an opinion regarding their legal consequences. This treatise, which is considered as a critique of Majalla, was examined with respect to criticisms and amendments to Majalla. In addition, a general information about the theory of the bay' bi'l-wafa contract was presented and the opinions about the legal characteristics of the contract were evaluated. Finally, the treatise of the Ahkâmu'l-bey' bi'l-vefâ is analyzed and introduced in respect to the reason for the composition, its structure and sources.