Comparison of emotional eating tendency and healthy eating index scores in female students
Kadın öğrencilerde duygusal yeme eğilimi ile sağlıklı yeme indeksi puanlarının karşılaştırılması
  1. Tez No: 644760
  2. Yazar: SENA KÖMÜRCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM TANRIÖVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: duygusal yeme, sağlıklı yeme indeksi, yeme davranışı, beslenme alışkanlıkları, emotional eating, healthy eating index, eating behaviour, nutritional habits
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Psikolojik yeme türlerinden biri duygusal yeme davranışıdır. Duygusal yeme davranışı olan birey, olumlu veya olumsuz duygusal uyaranlara karşı yemek yeme eğilimindedir. Bu araştırma, sağlıklı beslenme indeksi ile duygusal yeme eğilimi arasındaki ilişkinin araştırıldığı, 18 yaş ve üstü 245 kadın öğrenci arasında yürütülmüştür. Psikolojik yeme davranışının değerlendirilmesi için üç faktörlü beslenme anketi (TFEQ-18) ve türkçe duygusal yeme ölçeği (TEES) uygulanmıştır. Sağlıklı yeme indeksi (HEI) skoru -2010 24 saatlik retrospektif besin tüketim kayıtlarından elde edilen verilerle hesaplanmıştır. TFEQ-18 ve TEES alt ölçekleri arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur. Kontrolsüz yeme skoru enerji alımı ile pozitif, bilişsel kısıtlama skoru enerji ve karbonhidrat alımı ile negatif ilişkilidir. Duygusal yeme skoru, enerji alımı ve makrobesinler ile ilişkisi olmadığı bulunmuştur. Beden kütle indeksi (BKİ), TEES ve TFEQ-18 skorlarının alt ölçekleri ile pozitif ilişkili olduğu görülmüştür. HEI-2010 kategorileri ile BKİ sınıflandırması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı belirlenmiştir Beslenme ve diyetetik bölümünde toplam HEI-2010 skoru, tam tahıl, süt ürünleri diğer gruplardan daha yüksek olduğu görülmüştür. Toplam HEI-2010 skoru, protein yüzdesi , tekli doymamış yağ asitleri ile pozitif ve karbonhidrat yüzdesi ile negatif ilişkili olduğu bulunmuştur. TFEQ-18'in alt ölçeklerinden biri olan bilişsel kısıtlama ve HEI-2010 skoru arasında pozitif bir istatistiksel ilişki olduğu bulunmuştur. Duygusal yeme ve HEI-2010 skoru ile istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Genç popülasyonda duygusal yeme oranlarının belirlenmesi ve bu kişilere yönelik müdahalelerde bulunulması ileride obezite riskinin önlenmesi açısından önem taşımaktadır. Bu yüzden beslenme eğitimine ihtiyaç duyanları belirlemek ve etkili beslenme müdahalesi uygulamak için gençlerde duygusal yeme açısından beslenme taraması değerlendirilmesi de yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
One of the psychological eating types is emotional eating behavior. The individual, who has an emotional eating behavior, tends to eat against positive or negative emotional stimuli. This research was conducted among 245 female students, aged 18 and over, in which the relationship between the healthy eating index and emotional eating tendency were investigated. Psychological eating behavior was examined by using the three factor eating questionnarie-18 (TFEQ-18) and Turkish emotional eating scale (TEES) . The healthy eating index-2010 (HEI-2010) score was investigated by using 24-hour retrospective food consumption form. A positive relationship was found between the subscales of the TFEQ-18 and TEES. Uncontrolled eating was positively in relationship with energy intake. Cognitive restraint was negatively in relationship with energy and carbohydrates intake. Body mass index (BMI) was positively associated with subscales of the TEES and TFEQ-18. The total HEI-2010 was positively associated with protein percent, monounsaturated fatty acids. The total HEI-2010 was negatively associated with carbohydrates percent. A positive statistical relationship was found between the HEI-2010 and cognitive restraint which is subscale of the TFEQ-18. There was no statistically significant relationship with emotional eating and the HEI-2010. Determining the emotional eating rates in the young population and making interventions for these people are important for preventing the risk of obesity in the future. Therefore, nutritional screening should also be evaluated in terms of emotional eating in young people in order to identify those who need nutritional education and to implement effective nutritional intervention.