Yönetim ve organizasyon alanında kadın çalışmaları: Bir içerik araştırması
Women studies in management and organization field: A content analysis
- Tez No: 644775
- Danışmanlar: PROF. DR. R. ARZU KALEMCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Türk Yönetim Yazını, Yönetim, Kadın, İçerik Analizi, Turkish Management Literature, Management, Woman, Content Analysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Örgüt/yönetim yazınında tarihsel sürece bakıldığında araştırmacıların birçok yaklaşım geliştirdiği görülmektedir. Türkiye ise örgüt/yönetim yazınında genel anlamda gelişmiş ülkelerden bu yaklaşımları alarak yazına katkı sağlamıştır. Yapılan analizler doğrultusunda, yazının ABD etkisinde olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada ise Türkiye ve ABD yazınında“yönetim ve kadın”alanında 1991-2020 yılları arasında yayımlanmış makale, tez, bildirilerin içerik analizi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler ışında,“kadın ve yönetim”alanında Türkiye'de yapılan çalışmaların ABD yazına göre oldukça kısıtlı kaldığı görülmektedir. Çalışma sonunda iki yazının benzer alanlarda incelemiş olduğu konulara rastlanmıştır. Bu beklenen bir sonuç olan“kadın”,“yönetim”,“yönetici”,“üst”,“sosyal”,“kurumsal”gibi konulardır. Ancak detaylı analiz sonrasında birbirlerinden farklılaştığı görülmüştür. ABD yazınında“hamilelik”,“menopoz”,“diyabet”gibi Türkiye yazınında hiç rastlanmayan konuların incelendiği görülmüştür. Türkiye yazınında“kurul”,“kota”,“üye”,“sermaye”,“bağımsız”gibi ABD yazınında tespit edilmeyen kelimelere rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Looking at the historical process in organization / management literature, it is seen that researchers have developed many approaches. Turkey, taking this approach from developed countries in general, organization / management has contributed to literature. According to the analysis, it is known that the literature is under the influence of the USA. In this study, Turkey and the United States literature“management and women”in the article published between the years 1991-2020, thesis, content analysis was carried out of the papers. In light of the data obtained,“women and management”of the work done in Turkey in the field it seems to remain fairly limited compared to the US literature. At the end of the study, the literature that the two articles have examined in similar areas were found. This is an expected result, such as“woman”,“management”,“manager”,“superior”,“social”,“institutional”. However, it was seen that they differed from each other after detailed analysis. In the US literature, not found in any literature of Turkey“pregnancy”,“menopause”,“diabetes”was seen as the study of the subject. Turkey literature“establishment”,“quotas”,“member”,“capital”,“independent”words were seen as not detected in the US literature.