Duygusal zekâ ve performans ilişkisi: Banka çalışanlarında bir araştırma
Emotional intelligence and performance: A research on bankemployees
- Tez No: 644858
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE NECLA KELEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, Performans, Banka çalışanları, Emotional Intelligence, Performance, Banking Employee
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Kendi duygularını anladığı ve yönetebildiği kadar, başkalarının duygularını anlayabilen ve tanımlayabilen bireylerin hem iş hem de özel yaşamlarında başarılı olacağı kabul edilmektedir. Kurumsal bir yapı içinde onlarca insanın bir arada çalıştığı ve aynı zamanda psiko-sosyal bir yönü olan örgütler, beşeri kaynakların her açıdan etkin kullanımı yanında bu kaynakların kendi içlerinde kurdukları güçlü ilişki ve iletişimin sinerjik etkisi ile başarılı olabilirler. Bu nedenle sadece yüksek zekâ katsayısına sahip, teknik ve mantıksal becerileri gelişmiş çalışanların varlığı başarı için yeterli değildir. Aynı zamanda, duygularını ve kendini tanıyan, onları kontrol edebilen, başkalarının duygularını anlayabilen yani duygusal ve sosyal kapasitesi yüksek çalışanların varlığına da ihtiyaç duyulmaktadır. Bu düşünceden hareketle gerçekleştirilen bu çalışmada banka çalışanlarında duygusal zekâ ile performans ilişkisi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The individuals who are able to understand and define others emotions as much as they can understand their own emotions and manage them are regarded to lead both successful proffesionel and personel lives. Organizations where dozens of people work together in an institutional structure and which also have a psycho-social aspect, can prove to be successful by establishing strong relations among human resources themselves and with synergistic effect of communication as well as effective use of these human resources in every aspect. Therefore, the presence of employees with high intelligence factor and developed techical and logical skills is not sufficient. Concurrently, employees who understand their emotions and know themselves, control those emotions, comprehend others emotions, meaning, who possess high emotional and social capacities are also needed. Moving from this point of view, this study explores the emotional intelligence levels of staff working in finance sector and their performances based on those levels.