Türk Borçlar Hukuku'nda bozma sözleşmesi (İikale)
Termination of contract by mutual agreement (infringement) in Turkish Law of Obligation
  1. Tez No: 644867
  2. Yazar: ÖMER BUYRUKÇU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AGÂH KÜRŞAT KARAUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Bozma sözleşmesi, ikale, sözleşme özgürlüğü, karşılıklı anlaşma, sona erdirme, sona erdirme iradesi, Mutual Rescission Agreement, Infringement Agreement, Freedom of Contract, Mutual Agreement, Termination, Animus Termination
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmanın amacı, bozma sözleşmesinin borçlar hukuku bakımından değerlendirilmesidir. Bu bağlamda bozma sözleşmesi kavramı, bozma sözleşmesinin hukuki niteliği ve özellikleri incelenmiş, benzer kurumlarla olan farklılıkları tespit edilmiştir. Bozma sözleşmesi, Türk Borçlar Kanunu'nda düzenlenmemiştir. Ancak taraflar, sözleşme özgürlüğü ilkesi sayesinde aralarındaki hukuki ilişkiyi bozma sözleşmesi akdetmek suretiyle ortadan kaldırabilirler. Bu sebeple, bozma sözleşmesini tarafların aralarındaki hukuki ilişkiyi ve özellikle sözleşmeyi ortadan kaldırmak amacıyla yaptıkları bir sözleşme olarak tanımlamak mümkündür. Bozma sözleşmesine ilişkin akademik çalışmalar ve yargı kararları, Türk Hukuku'nda özellikle iş hukuku alanında mevcuttur. Bozma sözleşmesinin, borçlar hukuku bakımından daha önce ele alınmamış olması, tez konusu olarak seçilmesinin en önemli nedenidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the termination of contract by mutual agreement. In this context, the concept of mutual rescission agreement, judicial quality and features have been examined and its differences from similar institutions have been determined. Mutual rescission agreement is not legally described in Turkish Law of Obligations. However, parties can terminate the legal relationship between them by way of mutual rescission agreement through the freedom of contract principle. For this reason, it is possible to define the mutual rescission agreement as a contract in order to eliminate legal relationship, especially contract between the parties. Academic researches and judicial decisions on mutual rescission agreement are especially related with field of labor law in Turkish Law. By this time, mutual rescission agreement has not been dealt with obligations law, so this is one of the most important reason for choosing as thesis subject.