Sert ve yumuşak güç bağlamında Çin'in uzay çalışmalarına genel bir bakış
An overview of China's space activities in the context of hard and soft power
- Tez No: 644895
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SANEM ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Güç, Sert Güç, Yumuşak Güç, Uzay, Çin, Power, Hard Power, Soft Power, Space, China
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Uluslararası ilişkiler kuramlarında en çok kullanılan kavramlardan biri güçtür. 1990'lara kadar daha ziyade askeri güç unsurları akla gelirken şimdilerde güç kavramı çeşitlenmiş olup yumuşak güç unsurları da önem kazanmaya başlamıştır. Yumuşak gücü benimseyen aktörler arasında akla ilk gelenlerden birisi ise Çin'dir. Yükselen Çin'in yumuşak güç olma hedefleri genelde ekonomik büyümesi çerçevesinde ele alınmaktadır. Ancak küresel etkileri olan ve yumuşak güç olma sürecini etkileyen önemli çalışma alanlarından birisi ise uzaydır. Bu çalışmada öncelikle gücün tanımlanması ve Çin'in yumuşak güç unsurları değerlendirilecektir. Sonrasında Çin'in uzay çalışmalarının tarihsel gelişimi, uzay faaliyetlerini yürüten birimler, uzay faaliyetleri bütçesi, politika ve hedefleri, yürütülen ikili ve çok taraflı işbirliği çalışmaları açıklanacaktır. Bu çalışma Çin'in uzay faaliyetlerindeki yumuşak güç potansiyelini anlama ve Çin'in uzay faaliyetlerinde sert/yumuşak gücün her iki boyutunun da söz konusu olup olmadığını araştırma çabasındadır.
Özet (Çeviri)
Power is one of the most used concepts in international relations theories. While the elements of military power mostly came to mind until the 1990s, now the concept of power diversified and soft power elements began to gain importance. China is one of the first countries that come to mind when it comes to the use of soft power. The study discusses China's goals of becoming a soft power in the context of economic. Particularly space is one of the important fields of activity that have global impacts and affect the soft power process. The definition of power and the soft power elements of China will be considered as priority in this study. Afterwards, the historical development of China's space studies, the units carrying out space activities, the budget of space activities, policies and objectives, bilateral and multilateral cooperation studies will be explained. This study seeks to understand the potential of soft power in China's space activities and to investigate whether both dimensions of hard / soft power are involved in China's space work.