ABD ve Çin rekabeti bağlamında 'akılı güç'ün değerlenirilmesi
An evaluation of 'smart power' in the context of the USA-China rivalry
  1. Tez No: 830391
  2. Yazar: TAHMİNA AZİMOVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALTINBEK COLDOŞOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Güç, Akıllı Güç, Sert Güç, Yumuşak Güç, ABD, Çin, Uluslararası İlişkiler, Power, Smart Power, Hard Power, Soft Power, USA, China, International Relations
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Küresel politika alanındaki modern çalışmalar sıklıkla uluslararası ilişkilerin değişen ortamı konusunu ele almaktadır. Bu konu Joseph Nye, Robert Cohen, Stephen Krashen ve diğer bilim adamları tarafından vurgulanmıştır. Michael Mann gibi tanınmış siyaset bilimci ve uluslararası ilişkiler teorisinin çok farklı kollarını temsil eden dünya çapında daha az tanınan akademisyenler, yazılarında bu konuyu dünya sahnesine taşımışlardır. Bununla yanı sıra bilim adamları hala önemli sayıdaki sorulara cevap veremediler. Bir strateji, teknoloji ve güç kaynağı olarak sistematize edilmemiş“akıllı güç”bilgisi sorunu gibi konuların en önemli yönü nedir? Yetkililer arasında bir araç olarak“akıllı güç”kavramı hangi kaynaklara ve mekanizmalara sahiptir? Ülkeler, mevcut kurumlarının kendi çıkarları doğrultusunda etkin işleyişi için nasıl bir mekanizma sağlamalıdırlar? Küresel Dünyada uygun bir politika sağlamak için zorluklardan kaçınmak için hangi kriterler yol gösterici olmalıdır? Yukarıdaki soruları yanıtlamak, yalnızca bilimsel açıdan önemli bir ilgi alanı olmakla kalmayacak, aynı zamanda devlet için uluslararası politikanın etkinliğine de önemli ölçüde katkıda bulunabilecektir. Bu çalışmanın ana çerçevesini“akıllı güç”kavramını araştırmak oluşturmaktadır.“Akıllı güç”kavramı ABD'nin güç seviyelerinde dış politika ve uluslararası ilişkileri şekillendirme konulu tartışmalarda sıklıkla kullanılan ve nispeten yeni bir kavramdır. Joseph Nye'e göre“akıllı güç”ne yumuşak ne de sert, daha çok her ikisinin akıllı kombinasyonudur. Bu hem sert hem de yumuşak güçle ABD'nin hedeflerine ulaşmak için entegre bir strateji, kaynak tabanı ve araç seti geliştirmesi anlamına gelir. Özellikle ABD ile Çin arasındaki rekabetin açıklanmasında“akıllı güç”kavramı işlevsel olarak kullanılabilir. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde genel teorik çerçevede kavramın teorik ve metodolojik tanımı ele alınacaktır. İkinci bölümde, dünya siyasetinde“akıllı gücün”kullanılmasıyla ilgili sorunlar ele almaktadır. Üçüncü bölümde ise, kavramın mevcut durumdaki uygulamaları üzerinde durulacaktır. Özellikle ABD-Çin rekabeti çerçevesinde etkinliğini gösterecek olan ve aynı zamanda“akıllı güç”stratejisinin modern dünyadaki önemi konusu ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Modern scholars on global politics has frequently touched on the changing environment of international interactions. This subject has been covered by such scholars as Joseph Nye, Robert Cochin, Stephen Krasner, and some other schoolars , policy-makers, related to the International Relations. Well-known political scientist like Michael Mann, and lesser-known scholars around the world, representing very different strands of international relations theory, have inscribed this topic on the world stage in their writings. Nevertheless, scientists still have not been able to respond to a significant number of important questions. The most important aspect of questions such as the problem of unsystematized knowledge of“smart power”as a strategy, technology and resource of power? As a tool among the authorities What resources and mechanisms does the concept of“smart power”possess? How should countries provide a mechanism for the effective functioning of existing institutions in their own interests? What criteria should be guiding to avoid difficulties in order to provide an appropriate policy in the glob? In addition by answering the above questions, it would not only be of significant scientific interest, but could also contribute significantly to the effectiveness of international policy for the state. The thesis's primary objective is to examine the idea of smart power. The term“smart power”, which is still relatively new, is frequently used when discussing about how the United States makes foreign policy and handles international relations. According to Joseph Nye's concept, smart power, is neither soft nor hard, but rather a cautious combination of both. A comprehensive strategy, resource base, and toolset must be developed to accomplish American goals using both hard and soft power accomplish accomplish American objective is using both hard and soft power, a comprehensive strategy, resource base, and capabilities must be developed. In ix particular, the idea of“smart power”can be used to properly describe the competition between China and the United States. This thesis consists of three sections. The concept of“smart power”is defined theoretically and methodologically in the first chapter, which will be discussed in the general theoretical framework. The second chapter holds the part about problems of using“smart power”in world politics. The third chapter examines current ways to use this idea or the concept. In particular, the significance of the“smart power”approach in the modern world which is discussed, and adequately explained how effective the smart power is in the competition between the USA and China.