Çin yönetimi ve Konfüçyüs
The governance of China and Confucius
  1. Tez No: 644896
  2. Yazar: ASYA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EKİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Antik Çin, Yüz Düşünce Okulu, Konfüçyüs, Konfüçyanizm, Neo-Konfüçyanizm, Kültür Devrimi, Konfüçyüs Enstitüsü, Ancient China, Hundred Schools of Thought, Confucius, Confucianism, Neo-Confucianism, Cultural Revolution, Confucius Institute
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Tez çalışmamızın birinci bölümünde, antik Çin tarihine ve düşünsel yapısına genel bir giriş yapılmıştır. Konfüçyüs'ün yönetim felsefesini oluşturan temelleri anlamak adına, Konfüçyüs öncesi antik Çin tarihi incelenmiştir. Efsanevi Krallar ve Üç Hanedanlık (Xia, Shang ve Zhou) tarihine ve yönetim sistemine değinilmiştir. Birinci bölümde Zhou Hanedanlığı Savaşan Devletler Dönemi'nin oluşturduğu siyasi boşluk ve kaos ortamına çözüm arayan“yüz düşünce okulu”na yer verilmiştir. Savaşan Devletler Dönemi'ne son verip Çin'de İmparatorluk dönemini başlatan Qin Hanedanlığı döneminde ise birçok düşünce okulu yasaklanmıştır. İkinci bölümde Konfüçyüs'ün hayatına ve öğretilerine yer verilmiştir. Konfüçyanist devlet yönetim anlayışına değinilerek Konfüçyüs'ün ve Konfüçyüsçü düşüncenin tarihsel süreç içerisinde Çin halkı açısından değişen yeri ve önemi anlatılmaya çalışılmıştır. Ayrıca Konfüçyüs klasiklerden oluşan devlet sınavları ve yönetimdeki Konfüçyüsçü bürokratik yapılanma incelenmiştir. Song, Ming ve Qing Hanedanlıkları Neo Konfüçyüsçülüğü incelenmiştir. Çin Halk Cumhuriyeti önderlerinden Mao dönemi ve Kültür Devrimi anlatılarak Konfüçyüs karşıtlığı incelenmiştir. Bu dönemin sona ermesi ile Konfüçyüs tarihteki hak ettiği yere tekrar getirilmiş ve Çin kültürünün önemli bir temsilcisi olarak kabul görmüştür. Konfüçyüs'ün yeniden keşfi sürecinde Çin dili ve kültürünü tanıtan kurumlara Konfüçyüs'ün adı verilmiştir. Tez çalışmamızın üçüncü bölümünde ise Konfüçyüs Enstitüleri'nin genel merkezi olan Uluslararası Çin Dili Konseyi (HANBAN)'nın resmi internet sayfasında yer alan yıllık rapor verilerine ve yapılandırılmış görüşme tekniği ile Türkiye'deki anlaşmalı Konfüçyüs Enstitüleri yetkili çalışanlarıyla önceden belirlenmiş 10 soru ile sınırlandırılmış görüşmeler neticesinde elde edilen verilere değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the first part of our thesis, a general introduction to ancient Chinese history and intellectual structure has been made. In order to understand the basics that constitute Confucius' governance approach, the history of ancient China before Confucius was examined. The history of the legendary Emperors and the Three Dynasties (Xia, Shang, and Zhou) and the governance system were mentioned. In the first part,“The Hundred Schools of Thought ”that looks for a solution to the political space and chaos created by the Zhou Dynasty Warring States Period is included. Many schools of thought were banned during the Qin Dynasty, which ended the Warring States Period and started the Empire Period in China. In the second part, the life and teachings of Confucius are included. Confucian state management approach to the reference, in terms of changing the location in the historical process of the Chinese people Confucius and Confucian thought and tried to explain the significance. In addition, the state exams consisting of Confucian classics and the Confucian bureaucratic structure in administration were examined. Song, Ming and Qing Dynasties Neo Confucianism were examined. The one of leaders of the People's Republic of China Mao and China's Cultural Revolution period were examined by explaining the Anti-Confucianism. With the end of this period, Confucius was brought back to the place it deserved in history and was accepted as an important representative of Chinese culture. In the process of rediscovering Confucius, the institutions promoting Chinese language and culture were named Confucius. The thesis of our third section Confucius Institutes headquarters of the Office of Chinese Language Council International (HANBAN)'s official web page located with the annual report data and structured interviews negotiated Confucius Institute in Turkey, the Turkish director with limited talks with the predetermined 10 questions As a result of the data obtained is mentioned.