Gönüllü sadelik hareketini benimsemiş ailelerin tüketim motivasyonlarının keşfedilmesi
Discovering consumption motivations of families who have involved in voluntary simplicity movement
- Tez No: 644897
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEN COŞKUN ÇELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Gönüllü Sadelik, Tüketim, Aile Tüketim Alışkanlıkları, Voluntary Simplicity, Consumption, Family Consumption Habits
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pazarlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Tüketim toplumuna ve aşırı tüketime karşıt görüşlerden birisi olan gönüllü sadelik kavramı, bireylerin tüketim alışkanlıklarının kısıtlanarak ihtiyaçlara yönelik davranışlar edindikleri bir yaşam tarzı olmuştur. Bilinçli tüketim algısı yaratan bu yaşam tarzı, aile yaşamını da etkilemektedir. Ailenin, gönüllü sadelik yaşam tarzından nasıl etkilendiği ve tüketim motivasyonlarının neler olduğu araştırmanın problemi olarak belirlenmiştir. Bu araştırma ile aile birimi ele alınarak gönüllü sadelik literatüründeki boşluğun doldurulması hedeflenmiştir. Gönüllü sadeliği benimsemiş bireylerin azınlıkta olmasının yanı sıra aile olarak gönüllü sadeliği benimseyenlerin sayısının tespit edilmesi zor olduğundan araştırma için en uygun yöntem olarak yarı yapılandırılmış derinlemesine mülakat yöntemi seçilmiştir. Gönüllü sadeliği benimsemiş ailelere sosyal medyada etiket (hashtag) aratılarak ulaşılmıştır. İlk görüşülen katılımcılar aracılığı ile örneklem kartopu örnekleme yöntemi ile genişletilmiştir. Yapılan mülakatlarda, 14 katılımcı ile görüşülmüştür. Doğrudan hedef kitle olan gönüllü sadeliği benimseyen ailelere ulaşıldığı için, mülakat soruları arasında herhangi bir filtre soru eklenmemiştir. Mülakatlarda elde edilen kayıtlar, Microsoft Word programına aktarılmıştır. Bu görüşme kayıtları aracılığı ile de araştırmanın sonuçlarını yansıtan bulgular elde edilmiştir. Nitel bir araştırma olan çalışma sonucu elde edilen bulgular, durum çalışması ile sonuçlar bölümünde değerlendirilmiştir. Ailelerin gönüllü sadelik yaşam tarzı ile sahip oldukları toplam 10 motivasyonun 8'i“yeniden kullanım, çevrecilik, sosyal yardımlaşma, iç huzur, doğal ürün kullanımı ve üretim, politik tutum, deneyim ve tasarruf”olarak tespit edilmiştir. Literatür incelendiğinde elde edilen 8 bulgunun gönüllü sadelik yaşam tarzı ile ilişkisi olduğu ve çeşitli çalışmalarda bunlara yer verildiği tespit edilmiştir. Bu bulgulara ek olarak elde edilen“aileler arası iletişim ve çocuklar için gelecek”bulguları araştırmanın en önemli 2 bulgusudur ve gönüllü sadeliği benimseyen aileleri bireysel olarak bu hareketi benimseyenlerden ayırmaktadır.
Özet (Çeviri)
The concept of voluntary simplicity, which is one of the ideas against consumer society and over-consumption is considered as a lifestyle in which people acquired behaviours towards their needs by restricting their consumption habits. Alongside, creating a conscious consumption, this life style is also affecting the family life. How the family is affected by the voluntary simplicity lifestyle and what are the consumption motivations were determined as the problem of the research. With this research, it was aimed to fill the gap in the voluntary simplicity literature by considering the family unit. Additionally being a minority of individuals who have adopted volunteer simplicity, as the number of volunteer simplicists as a family is difficult to determine, semi-structured indepth interview method has been chosen as the most suitable method for the research. Families who have adopted voluntary simplicity were reached by searching for a hashtag on social media. The sample was expanded by the snowball sampling method through the first interviewed participants. During the interviews, 14 participants were interviewed. There are no refined questions among the interview questions, as voluntary simpler families are reached directly as the target audience. The records obtained in the interviews were transferred to the Microsoft Word program. Through these interview records, findings reflecting the results of the research were obtained. The findings obtained from the study, which is a qualitative research, were evaluated in the results section with the help of narrative analysis. It is determined that 8 out of 10 motivations that families have with a voluntary simplicity lifestyle have been identified as“Reuse, environmentalism, social assistance, peace of mind, use of natural products and production, political attitude, experience and savings”. When the literature is analyzed, it was found that all eight findings obtained are related to voluntary simplicity lifestyle and these are included in various studies. In addition to these findings, the findings of“Communication between families and the future for children”are two most important findings of the study and separate families who adopt voluntary simplicity from those who adopt this movement individually.