Lomber dejeneratif disk hastalığında interlökin-1ß sitokin gen polimorfizmi ve ağrı, fonksiyonel durum ve spinal esneklik arasındaki ilişki
Relationship between interleukin 1-β cytokine gene polymorphism and pain, functional status, and spinal flexibility in lumbar degenerative disc disease
  1. Tez No: 644919
  2. Yazar: DİLEK ÜNSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERYAL SUBAŞI, PROF. DR. AHMET HİLMİ KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Moleküler Tıp, Nöroşirürji, Physiotherapy and Rehabilitation, Molecular Medicine, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Sitokin gen polimorfizmleri, Lomber Dejeneratif Disk Hastalığı, İnterlökin 1-β, Ağrı, Fonksiyonel durum, Spinal esneklik, Cytokine gene polymorphisms, Lumbar Degenerative Disc Disease, Interleukin 1-β, Pain, Functional status, Spinal flexibility
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Çalışmanın amacı LDDH'da IL-1 β sitokin gen polimorfizmi ve ağrı, fonksiyonel durum ve spinal esneklik arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Çalışmaya Yeditepe Üniversitesi Hastanesi, Nöroşirurji ABD'na başvuran ve Nöroşirurji uzmanı tarafından LDDH tanısı alan 50 hasta (24K,26E;39,90±8,70 yıl) ile 44 sağlıklı gönüllü (28K,16E;37,02±9,6 yıl) dahil edilmiştir. Hasta grubunun ağrı seviyeleri VAS ile fonksiyonel durumları ODI ile değerlendirilmiştir. Omurga esnekliği ise Modifiye Schober yöntemi ve dijital inklinometre.ile değerlendirilmiştir. Her iki grubun IL-1 β genotiplemesi gerçek zamanlı PZR ile belirlenmiştir.Çalışmamız neticesinde hasta grubu ile kontrol grubu arasında genotip analizi bakımından istatiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadı (p=0,734). Hasta grubunun genotip analizi ile ağrı, fonksiyonel durum ve spinal esneklik bakımından da istatiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadı (p>0,05). Ancak hasta grubunun MRG sonuçlarına göre TT genotipi taşıyan bireylerin daha yüksek TDDS'na sahip oldukları ve T alleli taşımanın, TDDS'nun ciddi seviyede olma riskini 5 kat artırdığı tespit edildi (p=0,043) (OR = 5.03). Aynı zamanda, CC genotipi taşınmanın daha koruyucu olduğu gözlenirken (p = 0.029) (OR=10; CI 95%=0,015-0,67). T alelinin taşınmanın tedavi ihtiyacını artırdığı tespit edildi. (p = 0.029);(OR = 10; 1,493-66,989). Bulgular LDDH'lı bireylerde TDDS düzeyi ile IL-1 β gen polimorfizminin ilişkili olduğunu göstermiştir. Ağrı, fonksiyonel ve spinal esneklik bakımından ise anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. LDDH gen polimorfizmleri ve klinik yansımalarının belirlenmesi için fonksiyonel çalışmalar ile birlikte daha geniş olgu serileriyle Türk toplumuna ait vaka-kontrol çalışmaları yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the relationship between interleukin 1-β cytokine gene polymorphism and pain, functional status and spinal flexibility in LDDD. The study included 50 patients (24F,26M;39.90±8.70 years) and 44 healthy volunteers (28F,16M;37.02±9.6 years) who were diagnosed with LDDD by the Neurosurgeon. Pain levels of the patient group were evaluated with VAS and their functional status was evaluated with ODI. Spinal flexibility was evaluated with the Modified Schober method and digital inclinometer. Genotyping of IL-1 β of both groups was determined by real-time PCR. As a result of our study, no statistically significant relationship was found between the patient group and the control group in terms of genotype analysis (p = 0.734). No statistically significant relation was found with genotype analysis of the patient group in terms of pain, functional status and spinal flexibility (p> 0.05). However, according to the MRI results of the patient group, it was found that individuals carrying TT genotype had higher TDDS. Carrying the T allele increased the risk of serious TDDS 5 times (p = 0.043) (OR = 5.037; CI 95%= 0,951-26,692). At the same time, the CC genotype was observed to be more protective than transport (p = 0.029) (OR = 10; CI 95% = 0.015-0.67). It was determined that T allele increased the need for treatment. (p = 0.029); (OR = 10; 1.493-66.989). Our study results showed that the level of TDDS and IL-1 β gene polymorphism in individuals with LDDD. No significant relation was found in terms of pain, functional and spinal flexibility. Functional studies should be carried out to determine LDDD gene polymorphisms and clinical reflections, as well as case-control studies of the Turkish community with larger case series.