Cerrahi ile tedavi edilen lomber dejeneratif disk hastalığında psikiyatrik komorbid faktörlerin araştırılması
A research of psychiatric factors co-morbid factors in lumbar degenerative disc disease
- Tez No: 451432
- Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAR ATALAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: lomber degenerative diseases, depression, anxiety, BECK, CES-D, DASS, GAD-7, VAS, Oswestry
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Bel ağrısı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça yaygın bir sağlık sorundur, ve ciddi işgücü kaybına neden olmaktadır. Bel ağrısının en önemli nedeni lomber dejeneratif hastalıklar olup bu nedenle tüm dünyada yüksek maliyetli cerrahi operasyonlar yapılmaktadır. Bu hastalıklar nedeni ile opere edilen hastaların yaklaşık %17-47'si ağrı ve hayat kalitesi yönünden hiçbir açıklayıcı biyomedikal neden olmadığı halde operasyondan fayda görmemektedirler. Bu durumun nedenleriyle ilgili birçok çalışma yapılmaktadır ve en çok psikiyatrik komorbiditeler üzerinde durulmaktadır. Depresyon ve anksiyete de oldukça yaygın psikiyatrik sorunlardır ve birçok hastalığa eşlik ettikleri artık bilinen bir gerçektir. Depresyon ve/veya anksiyetesi olan hastalarda bel ağrısı insidansının yüksek olduğu birçok çalışmada gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı bel cerrahisine aday hastalarda depresyon ve anksiyeteye bağlı komorbiditesini ve cerrahiden ağrı ve hayat kalitesi yönünden fayda görmeyen hastalarda bu psikiyatrik komorbiditelerin etkilerini bulmaya çalışmaktır. Bununla ilgili olarak 2014-2016 yılları arasında lomber dejeneratif hastalık endikasyonu ile kliniğimizde opere edilen 100 hastaya operasyon öncesi ve operasyondan yaklaşık 6 ay sonra depresyon ve anksiyeteyle ilgili bilimselliği kanıtlanmış psikolojik anketler(BECK, CES-D, DASS, GAD-7) yapılmış ve bu anketlerin sonuçları aynı dönemlerde yapılan VAS-ağrı ve Oswestry yeti yitimi skalalarının sonuçları ile birlikte analiz edilmiştir. Bu hastalıklar nedeniyle opere edilen ileri yaş grubundaki kadın hastalarda orta ve daha üst düzeylerdeki depresyon ve anksiyete varlığı operasyondan 6 ay sonraki yüksek ağrı ve düşük hayat kalitesiyle ilişkili olarak bulunmuştur. Sonuç olarak bu konuda daha ayrıntılı çalışmalar yapılarak bel cerrahisine aday hastalardaki psikiyatrik komorbiditelerle ilgili prognostik faktörler oluşturulmalı ve hastaya faydası olmayacak cerrahi operasyonlardan kaçınılmalıdır. anahtar kelimeler: lomber dejeneratif hastalıklar, depresyon, anksiyete, BECK, CES-D, DASS, GAD-7, VAS, Oswestry
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Low-back pain is a very common health problem in our country as in the world and it causes serious labour loss all around the world. The main etiologic factor for low-back pain is lomber degenerative disease. About 17-47% of patients with chronic low back pain do not show meaningful clinical improvement after lumbar surgery. Many studies were performed to investigate this entity and it is widely thought that the main reason for this lack of improvement is that many patients' back pain is due primarily to psychiatric co-morbidities. Depression and anxiety are also very common psychiatric comorbidities, and also co-morbid depression and anxiety are frequently found in primary care patients presenting for other physical medical illnesses. Previous studies have shown that there is a high incidence of depression and anxiety among low back pain and/or lumbar surgery patients. The aim of the study is to find out new knowledge about the effects of depression and anxiety co-morbidities among low-back pain patients who have lack of improvement after the surgery. 100 lumbar degenerative disease patients who were operated in our clinic between 2014-2016 were assessed for depression and anxiety with the BECK, CES-D, GAD-7, DASS-14, self-report questionnaires before and 6 months after the surgery. Clinical outcome is also assessed by VAS pain scale, and Oswestry disability index at the same times. And all assessments were analyzed. It was found out that the presence of moderate and over moderate depression and anxiety before the surgery in elder female patients were correlated with high VAS and ODI results. More detailed studies are necessary to have a better knowledge about prognostic factors related to psychiatric co-morbidities in these patients. So these studies may lead to higher success rates for lumbar surgery in the future. As a result this may facilitate better allocation of healthcare resources, and improved treatment for the low back pain patients.