Uluslararası Ceza Divanı ile Birleşmiş Milletler arasındaki ilişki
Relation between the International Criminal Court and the United Nations
- Tez No: 644932
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET HANİFİ BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Birleşmiş Milletler, Uluslararası Barış ve Güvenlik, Uluslararası Ceza Divanı, Uluslararası Ceza Hukuku, The United Nations Security Council, The United Nations, International Peace and Security, The International Criminal Court, International Criminal Law
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Uluslararası Ceza Divanı, uluslararası ceza hukuku kapsamında kurulmuş, en ağır uluslararası suçları soruşturmak ve kovuşturmak amacıyla uluslararası toplum tarafından oluşturulan ve Roma Statüsü ile kurulan daimi bir yargı organıdır. Uluslararası Ceza Divanı'nın yirminci yüzyılın sonuna kadar kurulmamasının en temel nedeni, devletlerin hükümranlık hakları konusundaki hassasiyetleridir. Uluslararası Ceza Divanı'nın, Birleşmiş Milletler'in bir organı olarak değil, Birleşmiş Milletler ile ilişkişi bir antlaşma ile belirlenen bağımsız bir organ olarak kurulması kararına varılmıştır. Bu karara varılmasında Divanın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin vetosundan korunmak istenmesi ve Birleşmiş Milletler Antlaşması'nda köklü değişiklikler yapılmasının gerekmesi etkili olmuştur. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, bütün Birleşmiş Milletler organlarının Uluslararası Ceza Divanı'nın görevine üzerinde en büyük yetkisine sahiptir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne bir olayı Uluslararası Ceza Divanı'na getirme yetkisinin yanında, Divanın bir davaya bakmasını engelleme yetkisi de verilmiştir. Bu nedenle, birçoğu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin müdahalelerinin Uluslararası Ceza Divanı'nın bağımsızlığı ve tarafsızlığına zarar verdiğine inanmaktadır. Fakat, uluslararası barış ve güvenliği korumak için, bu iki uluslararası kurum en büyük yetkiye sahiptir.
Özet (Çeviri)
The International Criminal Court is a permanent judicial body created by the international community and established under the Rome Statute in order to prosecute and investigate the most severe international crimes. States sensitivity to sovereign rights is the main reason why the International Criminal Court was not established until the end of the twentieth century. The International Criminal Court was not established as an organ of the United Nations, he was established as an independent body and its relationship with the United Nations is determined by the agreement. The need to protect the Court from the veto of the United Nations Security Council and the necessity of radical changes in the United Nations Treaty were effective in making this decision. From all of the United Nations bodies, The United Nations Security Council has the largest jurisdiction over the work of the Intenational Criminal Court. As well as the power to bring an event to the International Criminal Court, the United Nations Security Council was also given the right to prevent the Court from looking at a case. Therefore, many believe that the interventions of the United Nations Security Council undermines the independence and impartiality of the International Criminal Court. However, in order to protect international peace and security, these two international institutions have the greatest authority.