Aşırı aktif mesane hastalarında tedavi öncesi ve sonrası idrarda nerve growth factor düzeylerinin karşılaştırılmanın OAB-V8 sorgulama formu ile kolerasyon
Correlation between the nerve growth factor levels and OAB.-V8 questionnaire forms. in patients underwent antimuscarinic treatment and onabotulinum toxin-A injection
  1. Tez No: 644949
  2. Yazar: SÜLEYMAN SAĞIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER BAYRAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Antimuskarinik, Onabotulinum toksin A, Nerve Growth Factor, Sorgulama formları, Antimuscarinic, Onabotulinumtoxin A, Nevre Growth Factor, Questionnaire Forms
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Çalışmamızda antimuskarinik tedavi ve onabotulinum toksin-A (onaBoNT-A) enjeksiyonu uygulanan aşırı aktif mesane (AAM) hastalarında, tedavi öncesi ve sonrası idrarda nerve growth factor (NGF) düzeylerinin karşılaştırılması, ilaveten NGF düzeylerinin aşırı aktif mesane sorgulama formu [ 8-item overactive bladder questionnaire (OAB-V8)], ürogenital sıkıntı envanteri [Urinary Distress Inventory, Short Form (UDI-6)] ve inkontinansın hayat kalitesi etkileri sorgulama formu [Incontinence Impact Questionnaire, Short Form (IIQ-7)] ile korelasyonu olup olmadığını göstermeyi amaçladık Materyal ve Metod: Lokal etik kurul onayını takiben (2016/313, 28.11.2016), Ağustos 2017 ve Mayıs 2019 tarihleri arasında AAM semptomları ile kliniğimize başvuran 40 hasta prospektif olarak değerlendirildi. Çalışma kapsamında 20 hastaya solifenacin 5 mg başlandı (grup 1), antimuskariniklere dirençli 20 hastaya ise onaBoNT-A enjeksiyonu (grup 2) yapıldı. Tüm hastalardan tedavi öncesi ve tedavi sonrası 3. ve 6. ayda idrar numunesi alındı, idrarda NGF düzeyleri ölçüldü. Yine hastaların tedavi öncesi ve tedavi sonrası 3. ve 6. ayda: OAB-V8, UDI-6, ve IIQ-7 semptom skorları kaydedildi. Verilerin normal dağılıma uygunluğu Shaphiro Wilk Testi ile test edildi. Normal dağılamayan değişkenlerin iki bağımsız grupta karşılaştırılmasında Mann Whitney U Testi, ikiden farklı zamanda değerlendirilmesinde ise Freidman ve Dunn çoklu karşılaştırma testleri kullanıldı. Sayısal değişkenler arasındaki ilişkiler ise Spearman korelasyon katsayısı ile test edildi. Bulgular: Ortalama yaş açısından gruplar arasında istatistiksel anlamlı fark izlenmedi (grup 1: 39.1±12.22, grup 2: 48.26±17.94, p=0.073). Yine 2 grup arasında başlangıç OAB-V8, IIQ-7 ve UDI-6 skorları açısından anlamlı farklık saptanmadı. NGF değerleri onaBoNT-A enjeksiyonu yapılan grupta zaman içinde anlamlı değişim göstermezken (p=0.069, p=0.069); antimuskarinik tedavi uygulanan hastalarda, 3. ve 6. aylarda preoperatif döneme göre anlamlı düşük bulunmuştur (p=0.003, p=0.007). Antimuskarinik verilen grupta, 3. ayda NGF ile OAB-V8 (r=0.704, p=0.001), IIQ-7 (r=0.676, p=0.001) ve UDI-6 (r=0.583, p=0.007) skorları açısından anlamlı bir korelasyon gözlendi. Ayrıca 6. ay takiplerde de antimuskarinik tedavi verilen grupta, NGF düzeyi ile OAB-V8 (r=0.811, p=0.004) ve IIQ-7 (r=0.671, p=0,001) skorları arasında güçlü bir korelasyon mevcuttu. Ancak onaBoNT-A enjeksiyonu grubunda ise NGF ile diğer değişkenler arasında 3. ve 6. ay takiplerde anlamlı bir korelasyon izlenmedi. Sonuç: Son yıllarda AAM'de tedavi monitorizasyonunu sağlamak üzere biyobelirteçler üzerinde çalışmalar artmaktadır. Çalışmamızda NGF değerleri onaBoNT-A enjeksiyonu yapılan hasta grubunda zaman içinde anlamlı değişim göstermezken, antimuskarinik tedavi verilen hasta grubunda 3. ve 6. ayda tedavi öncesine göre anlamlı düşük bulunmuştur. Aynı zamanda antimuskarinik tedavi verilen grupta, idrar NGF düzeyleri semptom skorlarıyla korele seyrettiği için antimuskarinik tedavi alan AAM hastalarında tedavinin etkinliğini değerlendirmek için iyi bir belirteç olduğunu düşündürtmektedir. OnaBoNT-A enjeksiyonunda bu korelasyonun görülmemesinin nedeni olarak, etki mekanizması farklılığının sorumlu olduğu düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
CORRELATION BETWEEN THE NERVE GROWTH FACTOR LEVELS AND OAB.-V8 QUESTIONNAIRE FORMS. IN PATIENTS UNDERWENT ANTIMUSCARINIC TREATMENT AND ONABOTULINUM TOXIN-A INJECTION Dr.Süleyman SAĞIR Expertise Thesis, Department of Urology Thesis Supervisor: Doç. Dr. Ömer BAYRAK August 2020, 80Pages Aim: To compare the levels of nevre growth factor (NGF) in urine samples before, and after treatment of overactive bladder (OAB) in patients who received antimuscarinic treatment, and underwent onabotulinumtoxin-A (onaBoNT-A) injection. Inaddition, we purposed to show whether NGF levels were correlated with overactive bladder questionnaire [ 8-item overactive bladder questionnaire (OAB-V8)], urogenital distress inventory [Urinary Distress Inventory, Short Form (UDI-6)] and quality of life questionnaire [Incontinence Impact Questionnaire, Short Form(IIQ-7)]. Material and method: Following the approval of the local ethics committee (2016/313, 28.11.2016), 40 patients referred to our department between August 2017, and May 2019 with OAB symptoms were evaluated prospectively. Inthestudy, solifenacin 5 mg was prescribed in 20 naive patients(group 1), and onaBoNT-A injection was performed to 20 patients (group 2) who refractory to antimuscarinics. Urine samples were taken from all patients before treatment, and after 3rd and 6th months of the treatment, and NGF levels were measured. Symptom scores of OAB-V8, UDI-6, and IIQ-7 were also recorded before the treatment, and 3rd and 6th months of follow-up. The relevance of the data for normal distribution was evaluated with the Shaphiro Wilk Test. The Mann Whitney U Test was used to compare the variables that were not normally distributed in independent groups. Freidmanand Dunn multiple comparison tests were used for analyses at differenttimes. The relationships between numerical variables were tested with Spearman correlation coefficient. Results:Meanagewasfound 39.1±12.22years in group 1,and 48.26±17.94years in group 2 (p=0.073).Therewasnosignificantdifferencebetweenthegroups in terms of initial OAB-V8, IIQ-7 and UDI-6 scores.Whereas NGF valuesshowednosignificantdifferenceover time in theonaBoNT-Ainjectiongroup(p=0.069, p=0.069); NGF levelsweresignificantlylower at 3rdand 6th months in patients receiving antimuscarinic therapy compared to preoperative period (p=0.003, p=0.007). At 3rdmonth, a significant correlation observed in terms of NGF and OAB-V8 (r=0.704, p=0.001), IIQ-7 (r=0.676, p=0.001) and UDI-6 (r=0.583, p=0.007) scores in the antimuscarinic group (Figure 1). Inaddition, there was also a strong correlation between NGF level, and OAB-V8 (r=0.811, p=0.004), and IIQ-7 (r=0.671, p=0.001) scores in the antimuscarinic group at 6th month follow-up. However, there was no significant correlation between NGF levels and other variables in the onaBoNT-A injection group at 3rdand 6th months follow-up. Conclusion: In recent year ,studies biomarkers have been increasing to provide treatment monitoring in OAB. In our study, there was no significant chance in NGF values in the group of patients who received OnaBoNT-A injection in time, whereas in the groupof patients who were given antimuscarinic therapy, it was found to be significantly lower at 3rd and 6th months compared to before treatment. At the same time, due to the urine NGF levels correlate with symptom scores in the antimuscarinic treatment group, it suggests that it is a good marker to evaluate the effectiveness of treatment in OAB patients receiving antimuscarinic therapy. The reason for the difference in the mechanism of action may be considered to be the reason for lack of this correlation in onaBoNT-A injection group.