İskemik kolon anastomoz iyileşmesinde pentoksifilin ve vinposetin'in etkileri
- Tez No: 645079
- Danışmanlar: PROF. DR. EDİZ ALTINLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kolon anastomozu, iskemi, pentoksifilin, vinpocetin, Colon anastomoses, ischemia, pentoxifylline, vinpocetine
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
AMAÇ Bu çalışmada, eritrositlerin fleksibilitesini, deformabilitesini ve akışkanlığını arttıran, aynı zamanda trombositlerin agregasyon yeteneklerini azaltan pentoksifilin ile nöroprotektif, antioksidan etkisi olan vinposetinin kolon anastomozlarında iyileşme üzerine olan etkileri araştırıldı. GEREÇ VE YÖNTEM Çalışmamızda 30 adet Albino Wistar cinsi sıçan kullanıldı. Denekler herbiri 10 adet sıçandan oluşan 3 gruba ayrıldı. Tüm gruplarda kolon iskemisi oluşturuldu. Kolon transeksiyonu sonrası anastomoz yapıldı. Grup A'ya intraperitoneal olarak serum fizyolojik, Grup B'ye pentoksifilin ve Grup C'ye ise vinposetin verildi. Cerrahi işlem sonrası 5. günde eter anestezisi ile sakrifiye edilen sıçanların kolon patlama basınçları ölçüldü. Anastomoz bölgesi hidroksiprolin ölçümü ve histopatolojik inceleme için çıkartıldı. BULGULAR Gruplararası kolon patlama basınçları kontrol grubuna göre daha yüksek ölçülmekle birlikte, istatistiksel olarak anlamlı değildi. Gruplararası doku hidroksiprolin düzeyleri açısından Grup A ile Grup B, Grup A ile Grup C ve Grup B ile Grup C arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardı. SONUÇ Vinposetinin de pentoksifilin gibi iskemik kolon anastomozlarına olumlu etkisi olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
BACKGROUND In the current study, we aimed to investigate the influences of pentoxifylline, which increases the flexibility, deformability and viscosity of the erythrocytes while reducing the aggregation abilities of the platelets, and vinpocetine, which has neuroprotective and antioxidant effects, on healing of colonic anastomoses. METHODS We used 30 Albino Wistar rats. Subjects were divided into three groups of 10 rats each. Colonic ischemia was established in all the groups. Following colonic transection, anastomosis was performed. Group A received intraperitoneal saline, whereas Group B and Group C received pentoxifylline and vinpocetine, respectively. The subjects were sacrificed on the postoperative 5th day by ether anesthesia, and their colonic bursting pressures were measured. The anastomotic area was excised for hydroxyproline assay and histopathologic examination. RESULTS According to intergroup comparisons, colonic bursting pressure was found to be higher in the treatment groups than in the control group; however, the difference was not statistically significant. Intergroup comparisons regarding tissue hydroxyproline levels showed statistically significant differences between Groups A and B, Groups A and C and Groups B and C. CONCLUSION Similar to pentoxifylline, vinpocetine was also shown to have a beneficial effect over ischemic colon anastomoses.