İşveren markası ve örgütsel çekicilik ilişkisinde motivasyon faktörlerinin rolü: Google örneği
The role of motivation factors on the relationship between employer brand and organizational attractiveness: The case of Google
  1. Tez No: 645078
  2. Yazar: EDA ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMET GÜREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, İşletme, Public Relations, Communication Sciences, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, İşveren Markası, Örgütsel Çekicilik, Motivasyon Faktörleri, Google, Brand, Employer Brand, Organizational Attractiveness, Motivation Factors, Google
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Günümüzün rekabet yoğun dünyasında, örgütler stratejik yönetime önem vermeye ve farklı stratejik araçlardan faydalanmaya başlamıştır. Bir örgütün mevcut çalışanları ve çalışan adayları için çalışılacak ideal yer olarak algılanması anlamına gelen 'işveren markası', bahsi geçen stratejik araçlardan biridir. Bu niteliğiyle işveren markası, örgütlere rekabet üstünlüğü sağlayan bir kavramdır. İşveren markası, örgütsel çekicilik ve motivasyon faktörleri ile bağlantılı bir kavramdır. Örgütsel çekicilik, bir örgütün iç ve dış insan kaynağı nezdinde rakip örgütlere kıyasla çalışılması arzulanan örgüt olarak kabul görmesini ifade etmektedir. Başarılı bir işveren markası, başarılı bir örgütsel çekiciliğin yaratılmasını sağlamaktadır. Başarılı bir işveren markası ve örgütsel çekiciliğe sahip olmak ise, mevcut veya potansiyel çalışanlara vaat edilen motivasyon faktörleri ile mümkün olmaktadır. Bu tez çalışmasında motivasyon faktörleri; işveren markası ve örgütsel çekicilik ilişkisinde üstlendiği rol açısından ele alınmaktadır. 'Ekonomik faktörler', 'psiko-sosyal faktörler' ve 'yönetsel-örgütsel faktörler' olmak üzere üç türe ayrılabilen motivasyon faktörleri; mevcut veya potansiyel işgörenleri güdülemede temel alınan araçlardandır. Öyle ki motivasyon faktörleri aracılığıyla, çalışılması arzulanan bir örgüt algısı yaratabilmek mümkündür. Tez çalışması kapsamında, tüm dünyada internet ve yazılım alanında önde gelen şirketlerinden biri olan Google, işveren markası ve örgütsel çekicilik ilişkisi çerçevesinde mercek altına alınmıştır. Araştırma; küresel çapta işveren markası araştırmaları gerçekleştiren Universum Global şirketi tarafından 2017, 2018, 2019 yıllarında yürütülen 'En Çekici İşveren' araştırmalarında birinci sırada yer alan Google şirketinin çalışanlarına sunmuş olduğu motivasyon faktörlerinin durum çalışması yöntemiyle incelenmesi esasına dayanmaktadır. Araştırmada elde edilen bulgular ayrıntılı bir şekilde incelenmiş ve alanyazından hareketle oluşturulan kategoriler temel alınarak yorumlanmıştır. Çalışma; gelecek çalışmalara yönelik öneriler ile son bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's intense competitive world, organizations have started to give much attention to strategic management and benefit from a different strategic tools. Employer brand, which is defined as the perception of existing employees and candidates that the organization is an ideal place to work, is one of the strategic tools mentioned. The employer brand is a concept that gives organizations a competitive edge over their competitors. The employer brand is related to organizational attractiveness and motivational factors. In terms of internal and external human resources, organizational attractiveness refers to the place that is most desirable to work against its competitors. A successful employer brand ensures that a successful organizational attractiveness is created. A successful employer brand and organizational attractiveness are possible when there are motivation factors. In this study, motivation factors were addressed in terms of their role on the relationship between employer brand and organizational attractiveness. Motivation factors that consist of 'economic factors', 'psychosocial factors' and 'managerial and organizational factors', are amongst the tools used for motivating existing and potential employees. It is possible to create a perception of an organisation that is desirable to work through motivation factors. Through this study, Google, one of the leading internet and software companies, was examined within the framework of its employer brand and organizational attractiveness. The study is based on the case study analysis of Google, which was first on the 'World's Most Attractive Employers' surveys conducted by Universum Global, a global employer brand company, in 2017, 2018, and 2019, in terms of its motivation factors. The findings of this study were analysed and interpreted by creating certain categories. The study concluded with proposals for further studies.