Deneysel iskemik sol kolon anastomozunda pentoksifili'in etkisi
- Tez No: 175290
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER TOPÇU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: İskemi, kolon anastomozu, yara iyileşmesi, pentoksifilin, hydroksiprolin, ischemia, colon anastomosis, wound healing, pentoxifylline, hidroxyproline
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
ıı ÖZET Kolorektal cerrahide anastomoz kaçağı, yüksek morbidite ve mortalite ile seyreden önemli bir komplikasyondur. Birçok cerrahi girişimde olduğu gibi, kolon cerrahisinde'de acil girişimlere, hipovolemiye, cerrahi tekniğe ve kullanılan materyallere bağlı olarak kolon anastomozlan iskemiye maruz kalabilmektedir. Bu da anastomoz kaçak oranlarını arttırmaktadır. Bir metilksantin türevi olan pentoksifilin'in, iskemik ve normal kolon rezeksiyon anastomozlarındaki etkisini araştırdığımız çalışmamızda; barsak hazırlığı olmayan, sadece işlemden önce 12 saat aç bırakılan ratlarda normal ve iskemik kolon rezeksiyon + anastomoz modeli kullandık. 60 adet Wistar- Albino sıçan 6 eşit gruba ayrıldı. Grup 1, Grup 2 ve Grup 3 'e standart kolon rezeksiyonu ve anastomoz yapıldı. Grup 4, grup 5 ve grup 6' ya ise iskemi oluşturulduktan sonra kolon rezeksiyonu ve anastomoz yapıldı. Grup 1 ve 4 sham, grup 2 ve 5 kontrol ve grup 3 ve 6 ise deney grupları olarak belirlendi. Sham gruplarına(grupl ve grup 4) hiçbir medikasyon uygulanmazken, kontrol gruplarına(grup 2 ve grup 5) postoperatif 7 gün boyunca serum fîzyolojik(SF) 2X1 cc intraperitomeal(İP) ve deney gruplarma(grup 3 ve grup 6) ise pentoksifilin(PTF) 2x2.5mg/kg (ÎP) uygulandı. Ratlar postoperatif 7. günde sakrifiye edilerek anastomoz patlama basınçları ölçüldü, anastomoz bölgesinde doku hidroksiprolin düzeyleri belirlendi ve yara iyileşmesi açısından histopatolojik değerlendirme yapıldı. Yapılan işlemler sonucunda pentoksifilin'in iskemik kolon anastomozunda patlama basıncını arttırdığı, anastomoz bölgesinde ödem ve inflamasyonu azaltıp, neovaskülarizasyonu ve hidroksiprolin seviyesini arttırarak anastomoz iyileşmesine olumlu katkı sağladığı tespit edildi. Bu çalışmanın sonuçlarına göre; pentoksifilin'in iskemik kolon anastomozlannda anastomoz iyileşmesini arttırabileceği düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
m SUMMARY Leakage of colerectal anastomosis a major complication that is caused high morbidity and mortalality. As in many surgical procedures, colonic anastomosis may expose to ischemia due to emergency procedures, hipovolemia, surgical technique and material This condition increases anastomotic leakage. In this experimental study, We investigated the effects of pentoxifylline which in a metyl xantine derivate on colonic resection + anastomosis both on ischemic and normal colon. We used an ischemic and normal colonic resction model where no gut preperation was made but only a huger interval of 12 hours. Sixty wistar-albino rats were randomly divided into six equal groups. Group 1, 2, and 3 undervent standart colon resection (1 cm) and anastomosis. Group 4, 5, and 6 undervent colon resection and anastomosis after ischemia. Groups were identified as; group 1 and 4 sham groups, group 2 and 5 control groups and group 3 and 6 study groups. No medication -was given to the sham groups. Serum physhologic { Q.9% NaCl, 2x1 cc,) and pentoxifylline (PTE, 2 x 2,5 xng/kg) were administered to the control groups and the study groups respectively for postoperative 7 days. The rats were sacrified on the 7.th postoperative days. Anastomotic bursting pressure were measured, tissue hidroxyproline levels was determined and histopathological evaluation were made for wound healing. Pentoxifylline increases bursting pressure in ischemic colonic anastomosis, decreases edema and inflamation, increases neovascularitation and hidroxyproline levels at the anastomotic site. It was found that pentoxyfilline improves ischemic left colonic anastomotic healing in the rat.