Eş düzeyli ve çok düğümlü akıllı telefon ağlarında, dağıtık algoritmaların uygulaması ve değerlendirmesi
Implementation and evaluation of distributed algorithms in peer-to-peer and multi-hop smartphone networks
- Tez No: 645130
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VAHID AKRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Dağıtık Sistemler, Dağıtık Algoritmalar, Eş Düzeyli Ağ, Lider Seçme, Minimum Kapsayan Ağacı, Distributed Systems, Distributed Algorithms, Peer-to-peer Networks (P2P), Leader Election, Minimum Spanning Tree (MST)
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Günümüzde akıllı telefonların giderek artan yaygınlığı ve düşen maliyetleri, yakın mesafedeki cihazlar arasında doğrudan kablosuz iletişim yapabilen ve hızla gelişen işletim sistemleri desteği ile bir araya geldiğinde, bu cihazlardan oluşan eş düzeyli ağların kurulmasını kolaylaştırıp maliyetini düşürmüştür. Akıllı telefonların üzerinde Bluetooth, Wi-Fi, 3G ve çok eşli iletişim donanımlar bulunmaktadır ve bu iletişim donanımlarını kullanan birçok standart uygulama bulunmaktadır. Akıllı telefonlar arasında bulunan yerel eş düzeyli bağlantılar bir dağıtık sistemin altyapısı olarak, dağıtık algoritmaların uygulaması ve değerlendirmesi için kullanılabilir. Bu çalışmada eş düzeyli ve çok düğümlü akıllı telefon ağlarında, dağıtık algoritmaların uygulaması ve değerlendirmesi için bir iletişim ve mesajlaşma altyapısı oluşturulacaktır. Bu çalışmada, mevcut akıllı telefonların eş düzeyli iletişim servislerini kullanan ve haberleşme, senkronizasyon ve olay sıralama gibi görevleri verimli bir şekilde destekleyen bir yazılım kütüphanesinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Geliştirilen bu kütüphane aracıyla akıllı telefonlardan oluşan eş düzeyli ağlarda, lider seçme, kapsayan ağaç oluşturma, senkronizasyon, yönlendirme ve kümeleme gibi çeşitli dağıtık algoritmaların uygulaması ve değerlendirilmesi daha hızlı ve daha kolay olabilecektir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the increasing prevalence and lower costs of smartphones, coupled with support for rapidly evolving operating systems that can communicate directly between devices at close range, have reduced costs and made it easier to set up peer-to-peer networks. Smartphones have many communication hardware such as Bluetooth, Wi-Fi, and 3G, there exist many standard applications that use these communication hardware. Local peer-to-peer connections between smartphones can be used as a distributed system infrastructure for the implementation and evaluation of distributed algorithms. In this study, a communication and messaging infrastructure will be developed for the implementation and evaluation of distributed algorithms in peer-to-peer and multi-hop smartphone networks. The aim of this study is to develop a software library based on Java that uses existing peer-to-peer smartphone communication services to efficiently support tasks such as communication, synchronization and event sequencing. With this developed library, it can be faster and easier to implement and evaluate various distributed algorithms, such as leader election, spanning tree creation, synchronization, routing and clustering in peer-to-peer networks of smartphones.