Eğitim fakültesi son sınıf öğrencilerinin erken dönem uyum bozucu şemaları ile stresle başa çıkma tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between early period adaptive disturbance schemes and stress coping attitudes of senior year students at faculty of education
- Tez No: 645272
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLİN SÖZER ÇAPAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Erken Dönem Uyum Bozucu Şemalar, Şema Terapi, Stres, Baş Etme Tutumları, Early Adaptive Disturbance Schemas, Schema Therapy, Stress, Coping Attitudes
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırmada erken dönem uyum bozucu şemalar ile stresle baş etme tutumu arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. İlişkisel tarama modelinin seçilmesindeki neden araştırmamızın amacına hizmet edecek olan iki ve daha çok değişkenin arasındaki değişimin varlık durumunu ve derecesini belirlemeyi amaçlamasıdır. Araştırma evreni İstanbul ilinde bulunan özel üniversitelerin eğitim fakültesi 4. sınıf öğrencileri olarak düşünülmüştür. Araştırma örneklemi 2018-2019 eğitim öğretim yılı döneminde eğitim alan İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim Fakültesi 4. sınıf öğrencileri olarak seçilmiştir. Araştırmaya 240 öğrenci katılmıştır. Öğrencilerin 179'u (%74,6)“kadın”, 61'i (%25,4)“erkek”dir. Araştırmada Eğitim Fakültesi dördüncü sınıf öğrencilerinden amaca yönelik veri toplamak için“Kişisel Bilgi Formu”, Young Şema Ölçeği Kısa Form-3 (YŞÖ-KF-3)“ve ”Başa Çıkma Tutumlarını Değerlendirme Ölçeği (COPE-R)" kullanılmıştır. Eğitim Fakültesi 4. sınıf öğrencilerinin demografik özelliklerini (cinsiyet, yaş, anne ve baba öğrenim durumu, anne babanın ayrı olma durumu, öğrencinin ailesi ile birlikte yaşama durumu ve akademik not ortalaması) betimlemek amacıyla frekans ve yüzde dağılımları elde edilmiştir. Bu alanda daha önce yapılan araştırmalar göz önünde bulundurularak çıkan sonuçlar değerlendirilmiştir. Bu çalışma özellikle yeni tanınmaya başlayan şema terapi alanına ışık tutmak ve amacıyla yapılmıştır. Gelecek çalışmalara önerilerde bulunulmuştur. Ayrıca bu çalışma profesyonel hayata yeni adım atacak olan öğretmen adaylarının kendi uyum bozucu şemalarının tetiklendiğinde yaşadıkları stresin mesleklerine olumsuz etkisini azaltabilmeyi hedeflemektedir. Stresi ile sağlıklı bir şekilde baş edebilen öğretmenlerin öğrencileri üzerinde olumlu etkisi olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the relationship between early adaptive disturbance schemes and stress coping attitudes. In the research, relational screening model was used. The reason for choosing the relational screening model is that it aims to determine the existence status and degree of change between two and more variables that will serve the purpose of our research. The research universe is considered as 4th grade students in the faculty of education of private universities in Istanbul. The sample of the study was selected as 4th grade students of Istanbul Aydın University Faculty of Education who were studied during 2018-2019 academic year. 240 students have been participated in the study. 179 (74.6%) of the students were“female”and 61 (25.4%) were“male. In the study, ”Personal Information Form“, Young Scheme Scale Short Form-3 (YSÖ-KF-3)”and“Coping Attitude Assessment Scale (COPE-R)”were used to collect aim oriented data from the 4th grade students of the Faculty of Education. Frequency and percentage distributions have been obtained in order to describe the demographic characteristics (gender, age, education status of parents, separation status of parents, student's status for living together with their families and academic grade point average) of 4th grade students of the Faculty of Education. The results of this study were evaluated by taking into consideration the previous researches. This study was especially carried out to shed light on the newly recognized schema therapy field. Suggestions were made for future studies. In addition, this study aims to reduce the negative effects of the stress experienced by prospective teachers who will take a new step in their professional life when their own disruptive schemes are triggered. It is believed that teachers who can cope with stress in a healthy way will have a positive effect on their students.