Yaşlılarda malnütrisyon ve depresyon ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship of malnutrition and depression in the elderly
  1. Tez No: 645315
  2. Yazar: ŞÜKRİYE DİLAN ÖZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF HAYDAR ERTEKİN, PROF. DR. ERKAN MELİH ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, malnütrisyon, depresyon, Old age, malnutrition, depression
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran yaşlılarda malnütrisyon ve depresyon ilişkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel desendeki çalışmaya Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran 230 yaşlı katılmıştır. Araştırmada veriler yapılandırılmış bir sosyo-demografik veri formu, Geriatrik Depresyon Ölçeği-Kısa Form (GDÖ-KF) ile Mini Nütrisyonel Değerlendirme Ölçeği (MND) yardımıyla yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmış olup tüm katılımcılara antropometrik ölçümler yapılmıştır. Bulgular: Katılımcıların 130'u (%56,5) kadın, 100'ü (%43,5) erkek, yaş ortalaması 72,3±6,9 [65-96] idi. MND ölçeğine göre katılımcıların ortalama MND puanı 23,8±3,8 iken göre katılımcıların 12'si (%5,2) malnütrisyonlu, 81'i (35,2) malnütrisyon riski altındadır. GDÖ-KF ölçeğine göre katılımcıların ortalama GDÖ-15 puanı 4,9±3,9 [0,0-14,0] iken katılımcıların 88'inde (%38,3) depresyon riski mevcuttu. Malnütrisyon ve depresyon durumunu etkileyen risk faktörleri lojistik regresyon analizi ile değerlendirildiğinde depresyon riski olanların malnütrisyon riski, olmayanlara göre 2,9 kat daha yüksekti. Depresyon riski, malnütrisyon riski olanlarda olmayanlara göre 2,3 kat, bekarlarda evlilere göre 2,1 kat ve kronik hastalığı olanlarda olmayanlara göre 3,5 kat daha yüksek saptanmıştır. Sonuçlar: Çalışmamızda yaşlılarda malnütrisyon ve depresyonun karşılıklı ilişki halinde oldukları ve birbirileri yol açan durumlar oldukları sonucuna varılmıştır. Yaşlı popülasyonun bu iki önemli probleminin tespiti, nedenlerinin çözülmesi ve önlenmesi yaşlıların fonksiyonelliklerinin korunması ve sağlıklı yaşlanma için oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study was to examine the relationship between malnutrition and depression in elderly people who applied to the Family Medicine Outpatient Clinic of Canakkale Onsekiz March University (ÇOMÜ) Health Practice and Research Hospital. Material and Method: 230 elderly people who applied to the Family Medicine Outpatient Clinic participated in the study in the sectional pattern. In the study, the data were collected by a structured sociodemographic data form, Geriatric Depression Scale-Short Form (GDS-SF) and Mini Nutrition Assesement (MNA) with the help of face-to-face interview and anthropogenic measurements were performed to all participants. Results: 130 (56.5%) of the participants were female, 100 (43.5%) were male, and the mean age was 72.3±6.9 [65-96]. According to the MND scale, the average malnutrition score of the participants is 23.8±3.8, while 12 (5.2%) of the participants are at risk of malnutrition and 81 (35.2%) of the participants. According to the GMO-KF scale, the average depression score of the participants was 4.9±3.9 [0.0-14.0], while 88 (38.3%) of the participants had a risk of depression. When risk factors affecting malnutrition and depression were evaluated by logisticre analysis, the risk of malnutrition at risk of depression was 2.9 times higher than those who did not. The risk of depression was 2.3 times higher than those who were not at risk of malnutrition, 2.1 times higher in singles than those who were married, and 3.5 times higher than those with chronic disease. Results: In our study, malnutrition and depression in the elderly are mutually related and are the leading cases. Detection, solving and preventing these two important problems of the elderly population is very important for the protection of the functionality of the elderly and for healthy aging.