Mısır ekilişlerinde sıra üzeri dağılım düzgünlüğünün insansız hava aracı görüntüleriyle belirlenmesi üzerine bir araştırma
A research on determination of within row distances via images obtained by unmanned aerial vehicle in corn cultivation
  1. Tez No: 645521
  2. Yazar: YUNUS KARAKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MUSA BOZDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hassas tarım, Mısır, Sıra üzeri dağılım düzgünlüğü, İnsansız hava aracı, Görüntü işleme, Precision agriculture, Corn, Within row distances, Unmanned aerial vehicle, Image processing
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu tez çalışmasında, mısır ekilişlerindeki sıra üzeri dağılım değerlerini belirlemek amacıyla İnsansız Hava Aracı (İHA) ile elde edilen görüntülerdeki veriler ile yersel ölçüm verilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Deneme öncesinde SHGM tarafından yayımlanan“İnsansız Hava Aracı Sistemleri Talimatı”nda belirtilen“Uçuşa yasak bölgeler”başlığı altındaki maddeler dikkate alınmıştır. Deneme uçuşu, döner kanatlı dört rotorlu ve RGB kameraya sahip İHA ile gerçekleştirilmiştir. Denemenin gerçekleştirildiği saatteki meteorolojik koşulların İHA uçuşuna uygun olmasına dikkat edilmiştir. Meteorolojik koşullar, akıllı telefona yüklenen İHA uygulamasından elde edilmiştir. Buna göre uçuş günü ve uçuş zamanındaki ortalama meteorolojik değerler; hava sıcaklığı 11oC, rüzgar hızı 6 m/s ve İHA'ya bağlı uydu sayısı 13 adet olarak kaydedilmiştir. Denemede İHA görüntüleri; deneme parselinin 25 m2'lik (5 m x 5 m) örnekleme alanında, 7 m uçuş yüksekliklerinde, 90o kamera açısında ve 1m/s uçuş hızında alınmıştır. Deneme parselindeki (25 m2) mısır bitkisinin 1. sıradaki sıra üzeri uzaklıkları karşılaştırıldığında; İHA ölçümleri yersel ölçümlerden %8 daha az hesaplanmıştır. Yersel ölçümde Kabuledilebilir Bitki Aralığı Oranı (KBAO) değeri %64 iken İHA ölçümlerinde bu değer %68 olarak hesaplanmıştır. Sonuç olarak İHA'yla alınan verilerin görüntü işleme programı sonrasında yersel ölçümlere göre daha iyi olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it was aimed to compare the data obtained with the images obtained by the UAV and the measurement data in order to determine the within row distances in corn plantings. Trial method the items named“No-fly”mentioned in the“Unmanned Aerial Vehicle Systems Instruction”published by Directorate General of Civil Aviation (DGCA). The trial flight was carried out by UAV with a rotary-wing four-rotor and RGB camera. The meteorological conditions at the time of the trial were suitable for UAV flight. Meteorological information was obtained from the UAV application installed on the smartphone. Accordingly, the average meteorological values on the flight day and flight time; The air temperature was 11oC, the wind speed was 6 m/s and the number of satellites connected to the UAV was 13. In the sampling area of the trial plot of 25 m2 (5 m x 5 m), 7 m flight heights, 90o camera angle and 1m/s flight was taken. 1st row of corn plant in trial plot (25 m2); UAV measurements were calculated 8% less than terrestrial measurements. While the Quality Feed Index (QFI) value was 64% in terrestrial measurement, this value was calculated as 68% in UAV measurements. As a result of this study, it was better than within row distances measurements after the imaging processing program related to the UAV.